Het kloppend hart van Waterland
Live

Uitvoering Petite Messe solennelle van Rossini door Cantorij deze Kerst bij PIM te horen

Gepubliceerd: Maandag 25 december 2017 14:18

Uitvoering Petite Messe solennelle van Rossini door Cantorij deze Kerst bij PIM te horen

Foto: Omroep PIM

Zondagmiddag 10 decemer werd de Petite Messe solennelle van G. Rossini uitgevoerd, in een bijzondere bewerking van dirigent Marcel den Dulk. Medewerking werd verleend door sopraan Linde Schinkel, pianist Eric Noya en klarinet ensemble Marcellini. De uitvoering door de Cantorij is op 25, 26 en 27 december om 20.00 uur bij PIM te zien.

Recensent Eugène Besançon van het Noordhollands Dagblad schreef "Wat van het koor verlangd wordt is enorm en vraagt veel uithoudinsgvermogen. Desondanks wist het zich goed overeind te houden. Het bezit een aangename warme klank, en dat zij dit bijna overal konden handhaven is een enorme prestatie".

Marcel den Dulk heeft de Messe bewerkt: van solistencompositie – met - koor naar koorcompositie – met – soliste. Hiermee is de muziek ongewijzigd gebleven van de originele Messe maar de rolverdeling van de uitvoerenden veranderd. Het is daardoor een feestelijk concertstuk geworden waarin – anders dan in Rossini’s aanvankelijke kamermuziekopzet – nu het koor de hoofdrol heeft gekregen. Daarnaast is de harmoniumpartij bewerkt tot klarinetkwartet, daar de klankkleur van klarinetten goed overeenkomt met de (in vaktermen zo genoemde) “tongwerk- klankkleur” van een harmonium. Dit instrument, destijds ontworpen als een huiskamerinstrument, klonk voor menigeen wat ielig in een grote concertruimte. Daarentegen vormt een klarinetensemble een veel krachtiger element, evenwichtiger in een hedendaagse concertante uitvoering, expressiever ook en boeiender.

Als extra bijzonderheid van deze uitvoering heeft Marcel den Dulk aan het slot van het werk het fuga- hoogtepunt uit Rossini’s werk nogmaals als feestelijke en uitbundige afsluiting van de Messe ingezet. Het publiek en musici gingen hiermee in feeststemming huiswaarts!

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services