Het kloppend hart van Waterland
Live

Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma’s in Trefpunt op Marken

Gepubliceerd: Zondag 10 maart 2019 10:37

Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma’s in Trefpunt op Marken

Foto: Pieter Pereboom

IJsclub Marken hield vrijdag wederom in een ‘uitverkocht’ dorpshuis ‘Het Trefpunt’ voor de 26ste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar de kunstijsbaan ‘De Westfries’ in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.

Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur naar ‘De Westfries’. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin.

Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. Hoewel het, vanwege het teruglopend aantal kinderen steeds moeilijker wordt, is het ook afgelopen seizoen weer gelukt de bus vol te krijgen. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). ‘Alle inwoners op Marken van 37 jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om schaatsen te leren’, aldus voorzitter Cornelis Roos.

De middag werd geopend door voorzitter Roos. Hij benadrukte dat het niveau gedurende de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Van afwezigheid is er bij de lessen op vrijdagmiddag weinig sprake. De kinderen moeten wel erg ziek zijn, willen ze de schaatslessen aan hun neus voorbij laten gaan.

De begeleiders deelden zelf de diploma’s uit. De diploma’s hebben ook een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F. De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F. Voor de oudste groep organiseert begeleider Dirk Kes, als vanouds, de ‘Dirk Kes competitie’. Winnaar werd Joris Stooker, tweede werd Kick Teerhuis en Annelies de Visser eindigde als derde. Allen kregen een beker.

De oudste kinderen, het waren er dit jaar zeven, die afscheid namen van de schaatslessen, zongen een lied voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services