Het kloppend hart van Waterland
Live

Totaalverbod op asbesthoudende daken over 5 jaar van kracht

Gepubliceerd: Donderdag 02 mei 2019 09:21

Totaalverbod op asbesthoudende daken over 5 jaar van kracht

Foto: Hermans Asbest BV

Sinds 1993 geldt een totaalverbod op asbesthoudende materialen. Voor die tijd zijn er in gemeente Waterland nog diverse panden die gebouwd zijn met een asbesthoudend dak. Per 1 januari 2025 stelt wetgeving dat het verboden is om een dak met daarin asbest in uw bezit te hebben. Wat betekent dat voor u?

Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen moeten zich volgens de wetgeving uiterlijk 1 januari 2025 op een legale manier van hun asbesthoudend dak ontdoen. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Het is dus belangrijk dat de daken zo spoedig mogelijk en veilig mogelijk worden gesaneerd. Het verbod op asbesthoudende daken moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen namelijk door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. Die vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

Asbestverdachte daken
Omgevingsdienst IJmond heeft voor ons een inventarisatie gedaan van asbestverdachte daken. Binnenkort ontvangen bijna 800 woningeigenaren met zo’n asbestverdacht dak een brief van ons. Krijgt u een brief van de gemeente dat uw dak asbestverdacht is? Dan is het van belang dat u onderzoekt of uw dak daadwerkelijk asbest bevat, waarna u via regelgeving kunt vaststellen of u dit zelf mag verwijderen. Kijk voor meer informatie en de (financiële) mogelijkheden op www.odijmond.nl/asbest.

Nu al starten met saneren?
Het verbod op asbesthoudende daken gaat per 1 januari 2025 in. Indien uw dak asbest bevat, dient u die dus uiterlijk in 2024 te saneren. Bevindt uw dak zich in slechte staat? Dan adviseren wij samen met Omgevingsdienst IJmond om nu alvast te starten met saneren. 2025 lijkt nog ver weg maar gezondheidsrisico’s nemen toe doordat het materiaal ouder wordt, verweerd is of bindmiddel verliest. Ook kunnen er bij brand of schade asbestvezels vrijkomen.

Informatie
Wilt u meer informatie over het verbod op asbestdaken? Ga dan naar www.odijmond.nl/asbest. Heeft u een vraag of wilt u reageren, dan kunt u mailen via asbest@odijmond.nl.

 

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services