Het kloppend hart van Waterland
Live

Toespraak burgemeester Heldoorn voor alle inwoners

Gepubliceerd: Dinsdag 19 mei 2020 08:58

Toespraak burgemeester Heldoorn voor alle inwoners

Foto: Omroep PIM

Burgemeester Sicko Heldoorn heeft op maandag 18 mei voor de camera van PIM een toespraak gehouden met een boodschap voor alle inwoners van Waterland.

De tekst van de toespraak luidt als volgt:

"Beste inwoners van Waterland,

Vrijdagmiddag ben ik, na drie maanden, weer naar de kapper geweest, hier in Monnickendam.

Zoals zoveel mensen kon ook ik gebruik maken van de wat ruimere mogelijkheden die het kabinet ons biedt.
Door de maatregelen, die het kabinet 6 mei bekend heeft gemaakt, kunnen we sinds 11 mei onder meer weer naar de kapper, schoonheidsspecialist en fysiotherapeut. Kinderen kunnen weer deels naar school en naar de kinderopvang. Evenementen tot 30 personen worden ruimer toegestaan dan voorheen, evenals buitensporten.

Als alles goed gaat worden de versoepelingen per 1 juni uitgebreid en mogen de terrassen weer open, op voorwaarde dat de horecaeigenaar er voor zorgt dat er 1,5 meter afstand is tussen gasten onderling en tussen gasten en medewerkers. De bedoeling is dat musea weer opengaan en dat het voortgezet onderwijs wordt hervat.
Ook bioscopen, restaurants en culturele instellingen mogen tot maximaal 30 gasten ontvangen.
Per 1 juli wordt dit maximaal 100. Dan worden ook op campings en vakantieparken de voorzieningen weer geopend.

Ondernemers en organisaties treffen hygiënische maatregelen en organiseren ruimtes waarbij 1,5 meter afstand tussen bezoekers, gasten, klanten en medewerkers mogelijk is.
Belangrijk blijven de door de minister bekend gemaakte basisregels voor iedereen:

* Houd 1,5 meter afstand.
* Vermijd drukte
* Werk zoveel mogelijk thuis
* Was vaak je handen
* Bij verkoudheid, blijf thuis. (Bij koorts of benauwdheid moeten alle huisgenoten thuis blijven)

Deze kleine stapjes naar meer ruimte voor iedereen kunnen nu worden gezet omdat de ongewoon strenge maatregelen van de regering om het besmettingsgevaar van Corona terug te dringen hebben gewerkt.
Ook omdat de mensen in ons land hier zo coöperatief en gedisciplineerd mee zijn om gegaan. Met name de Waterlandse inwoners wil ik bedanken voor hun hulp en medewerking. Zonder de inzet van ons allen zouden we niet staan waar we nu staan.

Nu het aantal besmettingen, zieke mensen, ziekenhuisopnames en sterfte afneemt realiseren we ons, dat ook in Waterland inwoners ernstig ziek zijn geworden of overleden. Vanuit onze gemeenschap is er zorg en medeleven.

We krijgen nu in stapjes meer ruimte, maar ook meer verantwoordelijkheid.
Verantwoordelijkheid om ons zelf zorgvuldig te houden aan de basisregels en afspraken en daardoor een nieuwe coronagolf te voorkomen.
Door drukte te vermijden, 1,5 meter afstand te houden, zoveel mogelijk thuis te werken, vaak handen wassen en ontsmetten, thuisblijven bij verkoudheid.
Niet alleen omdat de overheid het ge- of verbiedt, maar ook omdat je zelf wilt bijdragen aan het onder controle houden van corona.

Als het aantal besmettingen weer toeneemt en piekt, raken we met elkaar de ruimte, die wij nu in stapjes krijgen, weer heel snel kwijt.
Ik ben er van overtuigd dat het ons wel kan lukken.
Vrijdagmiddag bij de kapper in Monnickendam was ik diep onder de indruk van de zorgvuldigheid en zorg om besmetting te voorkomen. En....mijn haar zit nog leuk ook.

Beste mensen, er breekt een nieuwe periode aan.
Een periode waarin we zelf waar kunnen maken dat we corona onder controle kunnen krijgen. Het is ons gelukt om het aantal besmettingen terug te dringen. Dan moet het ons ook lukken om een nieuwe uitbraak te voorkomen. Dat brengt nog vervelende beperkingen met zich mee en voor veel ondernemers blijft het moeilijk.
Het resultaat - geen verdere verspreiding van het gevaarlijke dodelijke coronavirus - is de moeite meer dan waard.

We hebben het goed gedaan, laten we dat volhouden."


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services