Het kloppend hart van Waterland
Live

Tentoonstelling 'Boten bij de Vis' in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Zaterdag 10 augustus 2019 10:52

Tentoonstelling 'Boten bij de Vis' in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Boten bij de Vis is een tentoonstelling van een aantal musea rondom het Zuiderzeegebied. Tot 22 september 2019 is deze rijzende expositie in Waterlandsmuseum De Speeltoren te zien.

De voormalige Zuiderzee had rijke visgronden en vissers vonden daarin een goede broodwinning. En aangezien een visser zonder schip geen visser is, ontstonden er veel scheepswerven in de kustplaatsen, dus ook in Monnickendam.

Na de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk veranderde dat helemaal. Vele scheepswerven verdwenen of veranderden in restauratiewerven of nog iets anders. De familie Hakvoort verzette de bakens bijvoorbeeld naar een heel ander soort scheepsbouw: eerst de stalen kotters en tegenwoordig de grote luxe jachten.

Naast de scheepswerven was er een andere bloeiende bedrijfstak van zeilmakers, touwslagers, en andere toeleveranciers. De tentoonstelling gaat niet over de verwerking van de vis, maar daar zal op een later tijdstip in het museum zeker nog een keer apart aandacht aan besteed worden.

Het museum heeft een mooie folder gemaakt in het Nederlands, maar ook in de Duitse en Engelse taal. Want de tentoonstelling is niet alleen interessant voor bezoekers uit de regio, maar ook buitenlandse bezoekers krijgen een goed beeld van de visserij in de 19e en het begin van de 20ste eeuw. Kortom, 'Boten bij de Vis' is niet te missen.

 

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services