Het kloppend hart van Waterland
Live

Stembureau BNC geopend door Laura Bromet

Gepubliceerd: Vrijdag 19 maart 2021 16:46

Stembureau BNC geopend door Laura Bromet

Foto: Omroep PIM

De middelbare school Bernard Nieuwentijt College (BNC) in Monnickendam betrekt de jeugd bij de democratie door ze al vroeg te laten stemmen. Er is daarvoor op school een stembureau gemaakt waar per klas de scholieren kunnen stemmen op de partij naar keuze. De scholieren zijn allemaal onder de 18 jaar dus de stemmen tellen landelijk niet mee. Ze stemmen ook niet op een persoon maar alleen op een partij. Dat is al een hele klus, met 37 partijen.

Laura Bromet opende het stembureau met de oproep aan de jeugd zich te interesseren voor de politiek en je goed te laten informeren over de standpunten. Laura is zelf 2e Kamerlid van Groen Links en ja op een vraag van een leerling, ze kent Mark Rutte en al die mensen. Maar ze heeft nooit een debat met hem gevoerd omdat haar portefeuille Landbouw is en ze daarmee meer met de minister van Landbouw (Carola Schouten) praat. Ze zit dan ook echt in de 2e Kamer waar de scholieren ook een keer heengaan. Alleen dit jaar niet in verband met corona. Ze heeft het deze dagen extra druk met allerlei interviews, zelfs vannacht nog tot 3 uur. Lange dagen dus. Maar ze staat op de 4e plaats en tegen een ministerschap als Groen Links tot regeren komt, zegt ze geen nee.

Leraar Maatschappijleer Said El Kabir liet zijn klassen verschillende stemwijzers invullen. De jongerenstemwijzer maar ook andere, juist om te laten zien dat er ook verschillen kunnen zijn. En met je ouders over politiek praten en de standpunten van partijen te onderzoeken. Hij vindt het ook heel jammer dat ze dit jaar niet naar het hart van de democratie kunnen gaan, het uitje naar Den Haag, naar de Tweede Kamer. Hopelijk volgend jaar weer.

Niels Tielen zit in de 2e klas en is de laatste dagen druk met de politiek. Hij blijkt het tot zijn eigen verrassing ook erg leuk te vinden. Misschien kiest hij er wel voor om later iets met politiek te doen. Hij is nu 13 dus hij moet nog even wachten met echt stemmen maar zijn mening geven lukt al goed.

Raymond Weijgertse, de directeur van de school is blij dat na de lockdown de school weer open mag. De leerlingen zijn voor 50% op school en 50% thuis waar ze online les krijgen. Bij de eerste lockdown in het voorjaar 2020 was het nog puzzelen met de schema’s maar in december bij de tweede lockdown ging dat naadloos over. De open dagen zijn helaas ook allemaal online en vooral voor de mensen die nog onbekend zijn met BNC, zoals veel Amsterdamse gezinnen, is het nog afwachten of ze BNC weten te vinden. Weijgertse hoopt het nieuwe schooljaar weer met 4 eerste klassen te kunnen beginnen.

Grappig was dat er nog een filmploeg binnen kwam, Childpress. Zij houden zich bezig met elk kind een stem te geven en te kijken hoe ze diverse media op school kunnen stimuleren. Dus dat kinderen een schoolkrant maken, filmpjes maken en op social media zich goed kunnen uiten. BNC heeft geen schoolkrant en ze gaven een mooie poster, een achterwand voor een eigen perslokaal.

Donderdag zijn de stemmen geteld en bleek dat de VVD op het BNC, net als bij de landelijke verkiezingen, de grootste partij was. Tweede partij was de PVV, gevolgd door D66, GroenLinks en FvD.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services