Het kloppend hart van Waterland
Live

Statushouders gaan bij Waterlandse gastgezinnen logeren

Gepubliceerd: Dinsdag 23 maart 2021 17:11

Statushouders gaan bij Waterlandse gastgezinnen logeren

Foto: Gemeente Waterland

Directeur Robert Zaal van Takecarebnb en Wethouder Astrid van de Weijenberg ondertekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ondersteunt met deze overeenkomst Takecarebnb om gastgezinnen en statushouders aan elkaar te koppelen om zo de inburgering van statushouders te bevorderen. In andere gemeenten blijken deze logeerpartijen voor zowel statushouder als gastgezinnen een succes te zijn.

Aanleiding

Veel vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) verblijven nog maandenlang noodgedwongen in een AZC omdat er ook voor hen niet voldoende woonruimte is. In het AZC is het maar beperkt mogelijk om in te burgeren. Als een statushouder echter voor bijvoorbeeld drie maanden in een gastgezin verblijft maakt hij kennis met de Nederlandse taal, cultuur en gebruiken. Ook voor het gastgezin hebben deze logeerpartijen vele voordelen; ze maken kennis met het verhaal, de achtergrond en cultuur van de mensen die zich in Waterland gaan vestigen. 

Astrid van de Weijenberg:” Wij voelen ons als gemeente ook verantwoordelijk voor onze toekomstige inwoners. Wij zijn daarom erg blij met het initiatief van Takecarebnb die er voor gaan zorgen dat de statushouders alvast kennis kunnen maken met hun toekomstige gemeente Waterland en zijn inwoners.” 

Matching van gezinnen met Takecarebnb
Robert Zaal licht toe: “De matchmakers (vrijwilligers) van Takecarebnb brengen gastgezinnen en gasten (statushouders) met elkaar in contact via een zorgvuldig matchingsproces. Eerst is er een ontmoeting, dan een proef logeerweekend en vervolgens de logeerpartij. Tot nu toe bijna altijd succesvol voor de statushouder en het gezin” 

Aanmelden voor gastgezinnen.
Wilt u meer informatie of zich opgeven als gastgezin? Kijk op www.takecarebnb.nl.

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services