Het kloppend hart van Waterland
Live

Spontaan boerenprotest bij Waterlandse gemeenteraad

Gepubliceerd: Zaterdag 08 februari 2020 20:02

Spontaan boerenprotest bij Waterlandse gemeenteraad

Foto: Omroep PIM

Afgelopen donderdag bij de raadsvergadering verscheen er rond 21.00 uur een groep boeren in het gemeentehuis van Waterland. Het was een spontane actie van een aantal boeren uit Waterland die met trekkers naar het gemeentehuis kwamen, omdat daar op de agenda het onderwerp Amsterdam Wetlands stond. Circa 10 trekkers vormden buiten een kring rondom de voordeur. Binnen verzamelde de boeren zich bij de raadsleden.

Het doel van dit programma is het creƫren van hoogwaardig natuurgebied in het polder- en moerasland ten noorden van de stad: Laag Holland. Dit betekent voor een deel vernatting van bestaande gebieden. De boeren maken zich hierover zorgen. Wat betekent dit voor hun onderneming? Kunnen zij nog wel boeren in de toekomst, worden ze misschien uitgekocht of nog erger onteigent?

De voorzitter mevrouw Gras gaf een woordvoerder de gelegenheid om spontaan in te spreken. Het voornaamste bezwaar van de boeren was dat ze niet of nauwelijks worden betrokken in het proces en dat er mogelijk bij een aantal boeren door de provincie al was gesproken over beƫindiging van zijn onderneming. Hierbij zou ook een ambtenaar van de gemeente Waterland aanwezig zijn geweest. De wethouder bevestigde dat, maar gaf aan dat dit vanuit een andere insteek georganiseerd was en niet vanuit het programma Wetlands. Qua timing op zijn minst ongelukkig en verontrustend voor de boeren.

De partijen VVD en WaterlandNatuurlijk maakten zicht sterk om een motie aan te nemen dat het instrument van onteigening niet kan worden ingezet in het huidige samenwerkingsverband met onder andere gemeente Amsterdam. De overige partijen verzetten zich hiertegen onder het argument dat het in dit samenwerkingsverband geen noodzakelijk instrument is en naar verwachting ook niet zal worden gebruikt. Tevens is dit volgens hun een bevoegdheid van de gemeente Waterland dus heeft de gemeenteraad dit zelf in de hand. De VVD bestreed dit door aan te geven dat ook de provincie dit middel kan toepassen. Onteigening werd niet bij voorbaat uitgesloten. Wethouder Astrid van de Weijenberg beloofde de boeren te zullen betrekken in het proces en meer met ze te communiceren.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services