Het kloppend hart van Waterland
Live

Speeltorenmuseum gaat dit weekend weer open

Gepubliceerd: Donderdag 04 juni 2020 21:54

Speeltorenmuseum gaat dit weekend weer open

Foto: Omroep PIM

Nu de regels versoepeld worden mogen ook de musea weer open. Zo ook Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam. “Ik hou 1,5 meter afstand van jou” staat er ter verwelkoming groot boven de receptie.

Bertien van der Kolk legt uit wat de nieuwe protocollen zijn. Uiteraard afstand bewaren wat met vloerstickers en posters wordt aangeduid. Er mogen nog geen groepen naar binnen, maar Bertien is heel blij dat na lange sluiting het museum weer open mag. Gelukkig heeft ook het museum steun van de overheid gekregen.

Frans Fontaine kijkt terug op een feestelijk openingsfeestje voor de twee nieuwe tentoonstellingen in maart…, die niet doorging omdat precies toen het museum moest sluiten. Maar hij kan er smakelijk over vertellen. Jannes Koetsier, de kunstschilder die ook een tijd in Monnickendam woonde, heeft een serie schilderijen gemaakt, speciaal voor Monnickendam. Zo zie je typische landschappen voor onze streek maar ook heel bijzonder zijn de schilderijen van Wendelmoet Claesdochter. Zij kwam op de brandstapel door haar aanhang van Luther en het spreiden van het protestantisme in het voornamelijk katholieke Monnickendam.

75 Jaar bevrijding
De tweede nieuwe tentoonstelling is samengesteld door Martin Visser, Garrelt Bont en Arjan Ouwehand en is een verzameling van tastbare herinneringen aan de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Krantenknipsels, postzegels, een radio, bordjes etc. Deze tentoonstelling blijft dit jaar nog wel, want “Het is het hele jaar 75 jaar geleden”, aldus Frans.

Maisa’s instrumenten
Een tentoonstelling die in de coronatijd is opgebouwd is die van de muziekinstrumenten van Maisa van der Kolk. Zij heeft veel oude muziekinstrumenten in haar bezit en heeft daarvan enkele geschonken aan het museum. Omroep PIM heeft haar gefilmd waarbij ze uitleg geeft over elk instrument en dat ook bespeelt. Dat kan via een touchscreen opgeroepen worden.

Genoeg nieuws om te komen bekijken dus.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services