Het kloppend hart van Waterland
Live

Scoutinggroep Waterland haalt Vredeslicht naar Waterland

Gepubliceerd: Zondag 23 december 2018 21:54

Scoutinggroep Waterland haalt Vredeslicht naar Waterland

Foto: Omroep PIM

De zaterdag voor Kerst staat elk jaar in het teken van het Vredeslicht. Scoutinggroep Waterland neemt hier ook deel aan en zo trokken zij ook dit jaar richting Utrecht om het Vredeslicht op te halen.

Het Vredeslicht van Bethlehem is immers een wereldwijd initiatief dat mensen wil aanmoedigen om warmte, vreugde en licht door te geven. Twee weken voor Kerst vertrekt een kind richting Bethlehem om het Vredeslicht aan te steken. Dit wordt ontstoken aan de eeuwigdurende vlam in de Geboortekerk van Jezus Christus. Met het Vredeslicht reist het kind per vliegtuig naar Linz in Oostenrijk en daar verzamelen alle Europese scoutinggroepen zich om het Vredeslicht verder over Europa te verspreiden. Zo was er dus ook een groep Nederlandse scouts aanwezig die na een lange busreis afgelopen week in Utrecht zijn aangekomen.

Op zaterdag 22 december verzamelden ruim 40 scoutinggroepen uit Nederland zich in Utrecht om daar het Vredeslicht op te halen. En vanuit daar reisden de meeste groepen per trein terug naar hun dorp of stad om zo het Vredeslicht te verspreiden. Natuurlijk gaat het er om dat het lichtje tijdens de reis niet gedoofd wordt en dat het Vredeslicht al brandend op de plek van bestemming komt maar eigenlijk draait het om de gedachte er achter: vrede op aarde. Tijdens de Kerstperiode kiezen veel mensen er voor om even stil te staan bij mensen die het minder goed hebben op de wereld en het Vredeslicht is daar het symbool van.

Ook scoutinggroep Waterland was in Utrecht aanwezig en Omroep PIM ging met ze mee. Iets wat we al doen sinds 2012. Inmiddels zijn we 6 jaar verder en weten de scouts er elk jaar weer voor te zorgen dat het Vredeslicht in Waterland aankomt.

Bij verzorgingstehuis Swaensborch in Monnickendam verzamelen de scouts en bezochten ze de bewoners. Er werd gezongen en er werden zelfgeschilderde lichtpotjes uitgedeeld. Vanwege de veiligheid waren de lichtpotjes gevuld met een LED-lampje in plaats van het echte Vredeslicht maar de gedachte blijft hetzelfde: vrede op aarde.

En zo sluit scoutinggroep Waterland haar jaar af met een bezoek aan Swaensborch en een lekkere maaltijd in het clubhuis. Op naar een nieuw jaar met leuke activiteiten en natuurlijk het Vredeslicht in december!

PIM en het Vredeslicht
Voordat Omroep PIM een eigen tv-kanaal had gingen wij al mee met Scoutinggroep Waterland. Danita de Baat was degene die ons in 2012 hiervoor had uitgenodigd. Danita heeft een paar jaar geleden een ernstig ongeluk gehad, heeft lang in coma gelegen en heeft nu een ernstig verlaagd bewustzijn. Sinds enige tijd woont ze in Loosdrecht, in De Beukenhof.


Behalve het feit dat het ophalen van het Vredeslicht door Scoutinggroep Waterland natuurlijk een heel leuk item is, een prachtig item vol warmte dat perfect past bij de Kerstperiode, is het voor de vrijwilligers van PIM die hier elk jaar weer aandacht aan besteden ook het inlossen van een belofte. Een belofte aan Danita de Baat. Na de eerste opname in 2012 hadden we namelijk bedacht dat dit wel een leuk item zou zijn om elk jaar rond de Kerst aandacht aan te besteden. En zo hebben we het ook met haar afgesproken. Dus het item van het Vredeslicht is voor ons ook altijd meer dan een gewoon nieuwsitem. Want met dit item staan we ook elk jaar even stil bij Danita, en is zij weer in onze gedachten. Dus volgend jaar? Volgend jaar ook zeker weer een item over het Vredeslicht!
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services