Het kloppend hart van Waterland
Live

Saamhorigheid op Marken levert ruim vijf ton aan kleding op voor actie ‘Mensen in Nood’

Gepubliceerd: Zondag 10 oktober 2021 19:24

Saamhorigheid op Marken levert ruim vijf ton aan kleding op voor actie ‘Mensen in Nood’

Foto: Pieter Pereboom

De kledingactie ‘Mensen in Nood’ werd afgelopen zaterdag voor de 45ste keer georganiseerd op Marken door Eef Visser en Nelie Springer-Zeeman. Met vele vrijwilligers werd er in twee uurtjes ruim vijf ton aan kleding opgehaald op Marken voor een goed doel van ‘Mensen in Nood’. Dit jaar is er veel aandacht voor Oeganda, waar ‘Mensen in Nood’ hulp biedt aan heropening en bevordering van het onderwijs aldaar.

Rond de klok van tien verzamelden de vele vrijwilligers zich in het onderkomen van de duivenvereniging ‘Door Vriendschap Sterk’ aan de Boxenring. De (lege) vrachtwagen, waarmee de kleding later werd meegenomen naar de landelijke verzamellocatie in Groningen, arriveerde rond de klok van kwart over tien.

De ochtend werd (traditioneel) geopend met koffie en wat lekkers voor alle medewerkers. Vervolgens sprak organisator Eef Visser de aanwezigen toe. Eef bedankte alvast de vele vrijwilligers voor hun inzet en natuurlijk de duivenvereniging voor het belangeloos beschikbaar stellen van de ruimte aan de Boxenring voor de jaarlijkse actie. Het is altijd een huis-aan-huis-actie. Marken wordt door Eef en Nelie tevoren in buurten verdeeld en iedere chauffeur kreeg een buurt toebedeeld en vrijwilligers lopen daarna mee om alles langs de deuren op te halen. Met een optrekkende mist en vervolgens een herfstzonnetje kon na deze opening het ophalen van de kleding beginnen. De kleding was door de inwoners van Marken in (vuilnis)zakken gestopt en nabij hun woning neergezet. Het ophalen gebeurde middels auto’s met aanhangers en busjes, die de opgehaalde kleding naar de vrachtwagen op de bussenparkeerplaats brachten. Rond kwart over twaalf vertrok chauffeur Jan-Willem met z’n vrachtwagen, met ruim vijf ton aan kleding, van Marken richting Groningen.

‘Mensen in Nood’ wil via Cordaid en de Oegandese regering en samen met de lokale onderwijsautoriteiten, ouderraden van de scholen, leerkrachten en het schoolmanagement leerlingen aanmoedigen om terug naar school te gaan. Dat doen ze onder andere door ouders thuis te bezoeken om het belang van onderwijs te bespreken, schoolcampagnes en ouderbijeenkomsten te houden, media-aankondigingen, bewustwordingsevenementen organiseren en opvolging van leerkracht en leerling. Ook stellen ze onderwijspakketten ter beschikking met onder andere boeken, schrijfgerei, schriften, het samenstellen van een bibliotheek en zorgen voor een schooluniform, zodat elk kind er zonder onderscheid goed uitziet.

De opbrengst van de kledingactie komt zo ten goede aan de bevordering van het onderwijs is Oeganda.

Tekst, foto's en video: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services