Het kloppend hart van Waterland
Live

RTVNH: Basisschool De Verwondering weet kleine klassen te houden

Gepubliceerd: Woensdag 05 april 2017 09:37

RTVNH: Basisschool De Verwondering weet kleine klassen te houden

Begin deze week hebben leraren en leerlingen in Den Haag een petitie aangeboden om aandacht te vragen voor kleinere klassen op scholen. Onze collega's van RTVNH gingen langs bij basisschool De Verwondering in Monnickendam om te zien hoe zij hiermee omgaan.

Leraren op basis- en middelbare scholen voeren al langer actie voor het afschaffen van wat "plofklassen" worden genoemd. Op dit moment is er geen maximum voor het aantal kinderen in een schoolklas. En in veel scholen bestaan klassen uit meer dan 30 leerlingen.

De initiatiefnemers van de petitie willen dat de onderhandelaars aan de formatietafel aandacht besteden aan de steeds groter wordende klassen en stellen voor om in te stellen dat in het reguliere basis- en voortgezet onderwijs binnen drie jaar nog maar maximaal 24 kinderen in een klas zitten.

Sommige scholen lukt het echter om met een andere aanpak de klassen klein te houden, in tegenstelling tot wat de petitie die vandaag in Den Haag is aangeboden laat zien. Zoals op basisschool de Verwondering in Monnickendam. Een school met net zoveel leerlingen en leerkrachten als op een gemiddelde andere basisschool, maar door het slimmer in te richten werkt het prima op De Verwondering.

Kinderen op De Verwondering werken in kleine (instructie)groepen. Tijl Rood, directeur van De Verwondering: "De rest is zelfstandig bezig. Met (werk)boeken, schrijven, lezen of op de ipad. Dit doen ze op leerpleinen of op het stilteplein waar je helemaal niet mag praten. En dat betekent dat de leerkracht met een kleinere groep kinderen op niveau instructie kan geven."

De partijen die meedoen aan het formatieoverleg hebben aangegeven dat de grootte van de klassen zeker een belangrijk punt is, maar dat er ook veel andere belangrijke onderwerpen op de formatieagenda staan. D66-leider Pechtold zei voorstander te zijn van kleinere klassen en geeft er de voorkeur aan om het ook nu te gaan regelen tijdens de onderhandelingen. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services