Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day in Monnickendam

Gepubliceerd: Dinsdag 22 november 2022 16:00

Remembrance Day in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

Het wekt nog steeds veel verbazing, Remembrance Day in Monnickendam, is dat niet iets van Engeland? Zeker. Sinds de Eerste Wereldoorlog herdenken de Engelsen hun slachtoffers op de tweede zondag in november. In Waterland zijn er ook Engelsen omgekomen, in de Tweede Wereldoorlog. Ze waren hier voor onze vrijheid. Wij herdenken in Waterland dan ook deze slachtoffers, zoals bij het Propeller Monument in Monnickendam.

Op zondag 13 november, een zonnige dag, was deze herdenking dus weer en wordt ook wel Poppy Day genoemd, naar de bloeiende papavers, de Poppy’s in Vlaanderen waar zo’n mooi gedicht van is, dat elk jaar door iemand uit Engeland wordt voorgedragen. Dit jaar door Andrew Harvey, een Monnickendamse bewoner vanuit een ander geallieerd land, Australië. HIj hield ook een persoonlijk verhaal uit zijn familie voorafgaand aan het gedicht. Harm Scheepstra, wethouder en loco-burgemeester, sprak namens het college en Dominee van de Strijdkrachten, Fred Omvlee hield ook een betoog. De oorlogen lijken ver weg, maar is dit jaar weer actueel met de oorlog in Oekraïne die 5 miljoen burgers op de vlucht heeft gejaagd.

Er werd ook gezongen, begeleid door Muziekvereniging Olympia/Con Brio. Abide with me, Land of Hope and Glorie, de volksliederen van Engeland en Nederland. De trompettist speelde de last post waarna er twee minuten stilte was. Frank van der Streek, voorzitter van het Herdenkingscomite die aan het begin iedereen welkom heette en de sprekers introduceerde, dankte iedereen voor zijn en haar komst. 

Na het leggen van de kransen was de herdenking afgelopen.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services