Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day in Monnickendam ondanks regen gedenkwaardig

Gepubliceerd: Zondag 12 november 2017 20:51

Remembrance Day in Monnickendam ondanks regen gedenkwaardig

Foto: Omroep PIM

Remembrance Sunday is de zondag het dichtst bij 11 november, de dag waarop WOI eindigde. Sinds 1918 is dit de dag waarop in de Gemenebest de oorlogsslachtoffers worden herdacht. Niet alleen meer van WOI maar van alle oorlogen erna.

In Waterland zijn in de Tweede Wereldoorlog drie Engelsen neergestort. Zij vlogen met bommenwerpers terug naar hun vaderland en hebben dus hun leven gegeven strijdend voor onze vrijheid. Bij het monument op het Zarken werd hier stil bij gestaan. In de stromende regen was de opkomst van belangstellenden behoorlijk. De voorzitter van het Herdenkingscomité, Frank van der Streek hield een toespraak en noemde hun namen.

Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon haalde de huidige tijd erbij, als voorbeeld de Oekraïne. Een jongeman vroeg haar wie er buiten de Oekraïne bereid is te sterven voor dit land. Voor de derde keer was de Britse Consul erbij, John Cameron-Webb. Hij heeft de keus om naar diverse plaatsen te gaan voor de herdenking en kiest voor Waterland vanwege de betrokkenheid en de sterke band tussen Nederland en Engeland die hij hier voelt.

Een Engelse inwoonster van Monnickendam, Sally Robinson las 'In Flanders Fields' voor. Dit gedicht over de klaprozen bij de loopgraven heeft voor de bijnaam van Remembrance Day gezorgd, Poppy Day. Poppy is de naam voor klaproos in het Engels.

Er werd gezongen, Abide with me, God save the Queen en het Wilhelmus begeleid door Fanfarecorps Olympia. En natuurlijk ontbrak The Last Post niet. Er werden kransen gelegd, ook gemaakt van Poppy's en toen de herdenking achter de rug was, brak de zon nog even door.
Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services