Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day herdenking op 8 november

Gepubliceerd: Zondag 01 november 2020 13:57

Remembrance Day herdenking op 8 november

Het Herdenkingscomité Monnickendam organiseert ieder jaar de herdenking op 4 mei en de herdenking op Remembrance Day, dat is op de 2e zondag van november. Uiteraard wordt er straks op 8 november ook herdacht, maar vanwege de corona-pandemie heeft men moeten besluiten tot een soberder plechtigheid, dat wil zeggen zonder publiek en zonder toespraken, gedicht en muziek.

Over onze Remembrance Day: in de loop van de 2e wereldoorlog zijn drie vliegtuigen van de RAF neergestort in de buurt van Monnickendam en daarbij zijn in totaal 15 bemanningsleden omgekomen. Deze 15 mannen gaven hun leven voor onze vrijheid en dat is de motivatie om hen blijvend te gedenken op Remembrance Day. Gewoonlijk organiseert het Herdenkingscomite dan een plechtigheid bij het propellermonument aan De Zarken in aanwezigheid van leden van het Gemeentebestuur en van de Britse ambassade. De afgelopen jaren waren daar steeds zo'n 125 belangstellenden bij aanwezig. Er werden dan toespraken gehouden door de voorzitter van het comité, de burgemeester en de Britse consul, werd het gedicht "In Flanders Fields" voorgedragen door een Britse inwoner van Waterland en werden de namen genoemd van de omgekomen bemanningsleden. Het fanfarekorps Olympia Con Brio was aanwezig en speelde dan enkele koralen en werden God Save The Queen en het Wilhelmus met elkaar gezongen alvorens af te sluiten met de Last Post en 2 minuten stilte. Tenslotte werden door de burgemeester, de consul, de leden van het comité en het publiek kransen en bloemen gelegd. Dit jaar zal het korter en soberder zijn en kan men helaas geen publiek uitnodigen.

Het Herdenkingscomité komt bijeen bij het propellermonument aan De Zarken op zondag 8 november om 11.30 uur in 2 aparte groepjes. Er zal een korte toespraak worden gehouden waarbij de namen van de 15 omgekomen bemanningsleden zal worden genoemd, de Last Post zal worden geblazen en 2 minuten stilte zal worden gehouden. Vervolgens zullen kransen worden gelegd bij de drie herdenkingszuilen. Het geheel zal niet langer dan 10 minuten duren. Omroep PIM zal verslag doen en hun rapportage zal kort na de plechtigheid via de bekende kanalen te zien zijn.

Vanaf 13.00 uur op 8 november en op dagen daarna kunnen belangstellenden op zelf gekozen tijdstippen naar het monument komen om te herdenken en bloemen te leggen. Gelieve dan met maximaal 2 personen per keer te komen.

Bron: Herdenkingscomite Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services