Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day 2022 - Bunker in Uitdam

Gepubliceerd: Dinsdag 01 november 2022 15:48

Remembrance Day 2022 - Bunker in Uitdam

Hoe vaak loop je ergens langs en zie je een bunker over het hoofd? Het gebeurde Johan Hilarides en het team van Omroep PIM bij een item in Uitdam. Gelukkig was daar Bert Honing die de juiste plek aanwees.

Elk jaar maakt PIM op initiatief van Johan Hilarides van het Herdenkingscomite een programma in aanloop naar Remembrance Day. Remembrance Day is de tweede zondag in november. Elk jaar gaan we, vooruitlopend op Remembrance Day, een verhaal ophalen over de oorlog in een kern van Waterland en nu kwamen we uit in Uitdam.

Op de dijk, aan het eind van het dorp, bouwden de Duitsers een bunker en maakten er barakken van. Inmiddels is het een paardenstal. Bert Honing vertelde ons er meer over. Bert is Uitdammer, en alhoewel hij er net niet is geboren woont hij er al 73 jaar. Hij is na de oorlog geboren. Zijn beide ouders komen uit Waterland.

Hij is ook actief in Historisch Zuiderwoude en daardoor in bezit gekomen van foto’s van de Duitser Pössel, die gek was op foto’s maar iemand heeft een keer een rolletje gepikt en zo zijn er foto’s beschikbaar van zelfs McVie die in Overleek is terechtgekomen nadat zijn parachute was gescheurd. Het vliegtuig is in de Monnickmeer neergestort. Twee anderen uit het neergestorte vliegtuig overleefden het en werden gearresteerd. De vierde kwam terecht in het IJsselmeer. 
In 2014 hebben we hierover een uitzending vanuit Overleek gemaakt.

Bert Honing vertelde ook over het nepvliegveld dat de Duitsers op De Die hadden gebouwd om de geallieerden in de war te brengen. Ze staken geregeld een baal hooi in de brand om ze op het verkeerde been te brengen. Vorig jaar vertelde mevrouw Honingh uit Zuiderwoude ook al over dit vliegveld.

Op 13 november is de herdenking bij het monument op het Zarken in Monnickendam. Het begint om 11.30 uur en iedereen is van harte welkom om erbij te zijn. Het gedicht In Flanders Fields wordt daar door een Australier voorgedragen, en uiteraard krijgt iedereen een poppy uitgereikt, het symbool van Remembrance (oftewel Poppy) Day.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services