Het kloppend hart van Waterland
Live

Remembrance Day 2018 - Broek in Waterland in de oorlog

Gepubliceerd: Dinsdag 06 november 2018 11:44

Remembrance Day 2018 - Broek in Waterland in de oorlog

Foto: Omroep PIM

Ook dit jaar zal in Waterland worden stilgestaan bij Remembrance Day. Het is een bijzonder herdenkingsjaar, 100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. In de aanloop naar de herdenking ging omroep PIM samen met Johan Hilarides van het Herdenkingscomité op bezoek bij Kees Pels in Broek in Waterland en sprak met hem over Broek in Waterland tijdens de oorlog.

Broek in Waterland in de oorlog
De melkboer langs de deuren van Broek in Waterland, de befaamde heer Kees Pels weet het goed. Zelf is hij in 1948 geboren, dus na de oorlog, maar hij kent vele verhalen over Broek in Waterland tijdens de oorlog. De burgemeester van Broek in Waterland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog had nog een andere belangrijke functie. Burgemeester Piet Peereboom was namelijk ook de secretaris van de laatste Duitse keizer, Keizer Wilhelm II. Deze keizer was Duitsland ontvlucht na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, omdat Duitsland toen een republiek werd. Hij werd opgenomen door het destijds neutrale Nederland. De keizer kwam eerst naar Amerongen en kocht daarna Huis Doorn. De keizer staat vooral ook bekend in Nederland om zijn hobby, het houthakken. Hij overleed in 1941.

De heer Peereboom was burgemeester van 1923 tot 1946. De boomrijke weg naar Zuiderwoude is naar hem vernoemd, de Burgemeester Peereboomlaan.

Remembrance Day Herdenking
Ook dit jaar wordt herdacht bij het propellermonument op De Zarken in Monnickendam. 11 november valt dit jaar toevallig op zondag. De herdenking begint om 11.30 uur. Speciale gast is Lieutenant Royal Navy William Storey.

Muziekvereniging Olympia/Conbrio speelt de Last Post en de volksliederen van Groot-Brittannië en Nederland. Het befaamde gedicht ‘In Flanders Fields’ wordt voorgedragen door Emma Stuart, een Schotse inwoonster van Waterland. Ook spreken de burgemeester Luzette Kroon en de voorzitter van het Herdenkingscomite Frank van der Streek.

Iedereen is welkom bij de herdenking en krijgt een poppy uitgereikt.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services