Het kloppend hart van Waterland
Live

Remco Bosma voorgedragen als dijkgraaf

Gepubliceerd: Vrijdag 28 oktober 2022 10:49

Remco Bosma voorgedragen als dijkgraaf

Foto: HHNK

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier draagt Remco Bosma voor als nieuwe dijkgraaf. Hiertoe besloot het algemeen bestuur vanavond unaniem tijdens een ingelaste bestuursvergadering. De huidige dijkgraaf Luc Kohsiek gaf afgelopen voorjaar aan zijn functie op 1 januari 2023 neer te leggen.

De voordracht zal nu naar de commissaris van de koning worden gezonden. Uiteindelijk moet de koning de voordracht bekrachtigen. Remco Bosma zal daarna op 2 februari 2023 de eed of gelofte afleggen ten overstaan van de commissaris van de koning en beginnen als dijkgraaf. Op dit moment is de 51-jarige Bosma burgemeester van de Brabantse gemeente Bladel.

Nu of nooit
Remco Bosma begon zijn carrière als ingenieur waterbeheer bij Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, in 2003 opgegaan in het huidige hoogheemraadschap. Nu komt hij 25 jaar later terug als dijkgraaf. "Het water gaat zoals het gaat. Alles komt nu samen", aldus Bosma. Al in 1997 stelt de jonge ambtenaar Bosma de functie van dijkgraaf bij dit hoogheemraadschap als stip op de horizon.

Toen de functie van dijkgraaf dit jaar vacant kwam, twijfelde Bosma nog even of hij de gemeente Bladel na vier jaar burgemeesterschap al moest verlaten. Hij realiseerde zich echter dat deze kans maar enkele keren tijdens een professionele carrière langs komt. "Het was nu of nooit. Van ambtenaar bij een waterschap tot dijkgraaf. De dijkgraaf is vergelijkbaar met de burgemeester, alleen is het gebied een stuk groter en het onderwerp sterk inhoudelijk. Daar houd ik van."

Waterbeheer
Naast burgemeester was Bosma van 2019 tot met 2021 ook portefeuillehouder Economische Zaken voor Bladel. In die rol was hij ook voorzitter van het Kempisch Bedrijven Park en plaatsvervangend voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Economie van de metropoolregio Eindhoven.
Bosma studeerde Milieukunde aan de Hogeschool van West-Brabant en daarna Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Naast zijn politieke loopbaan als statenlid van de provincie Flevoland en lid van de Tweede Kamer werkte hij in diverse functies bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Bosma is getrouwd en heeft drie kinderen.

Bron: HHNK

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services