Het kloppend hart van Waterland
Live

Profielschets nieuwe burgemeester overhandigd aan commissaris van de Koning

Gepubliceerd: Donderdag 27 augustus 2020 15:04

Profielschets nieuwe burgemeester overhandigd aan commissaris van de Koning

Foto: Omroep PIM

Op woensdag 26 augustus is de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Waterland overhandigd aan de commissaris van de Koning; Arthur van Dijk. Dit gebeurde in een bijzondere openbare raadsvergadering van de gemeenteraad, die te volgen was via omroep PIM.

Door de coronamaatregelen kon er helaas geen publiek en pers bij de vergadering aanwezig zijn. De vergadering begon met een gesprek tussen de Commissaris van de Koning en de gemeenteraad over de profielschets. Vervolgens werd de profielschets door de gemeenteraad officieel vastgesteld en overhandigd aan Arthur van Dijk. De procedure heeft door de coronamaatregelen flink wat vertraging opgelopen, oorspronkelijk was het de bedoeling dat de profielschets op 19 maart zou worden overhandigd. De verwachting is nu dat de nieuwe burgemeester in maart 2021 geïnstalleerd wordt.

Wat vooraf ging
In januari heeft de gemeenteraad al een vertrouwenscommissie benoemd, die aan slag ging met de profielschets. De vertrouwencommissie heeft aan de bewoners gevraagd aan welke competenties de nieuwe burgemeester moet voldoen. Door middel van een (online) enquête konden zij hun wensen kenbaar maken. 227 mensen hebben van deze mogeljkheid gebruik gemaakt. Daarnaast is er een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van een aantal kernraden en met de kandidaat kinderburgemeesters. Uit deze consultaties kwam naar voren dat Waterlanders een vooruitstrevende burgemeester (man/vrouw) willen die draagvlak zoekt en organiseert en vooral veel naar buiten gaat om bewoners en kinderen te ontmoeten.

Vervolg
Na publicatie van de vacature in de staatscourant kunnen kandidaten tussen 31/8 en 21/9 solliciteren naar de functie. Na sluiting van de termijn geeft Arthur van Dijk de vertrouwenscommissie een overzicht van de sollicitanten, met daarin zijn aanbeveling over welke kandidaten hij geschikt acht als burgemeester. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de kandidaten op basis van de profielschets. De vertrouwenscommissie doet een concept aanbeveling van twee personen aan de gemeenteraad. De raad besluit in een besloten vergadering nog voor het kerstreces over de voordracht van deze twee personen en maakt alleen de voorkeurskandidaat bekend. De benoeming vindt plaats bij Koninklijk Besluit, naar verwachting in februari 2021. De planning is dat de nieuwe burgemeester op 11 maart wordt geïnstalleerd in Waterland. De nieuwe burgemeester legt dan de eed of gelofte af in handen van de Commissaris van de Koning en ten overstaan van de raad. 

 

Bron: Gemeente Waterland

 

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services