Het kloppend hart van Waterland
Live

Prijsvraag voor slimste oplossing voor verschillende snelheden op het fietspad

Gepubliceerd: Vrijdag 14 januari 2022 15:41

Prijsvraag voor slimste oplossing voor verschillende snelheden op het fietspad

Foto: Amsterdam Bike City

In Nederland fietsen we veel en graag. Het is gezond en milieuvriendelijk. De fiets wordt steeds belangrijker als alternatief voor de auto en zorgt voor een beter bereikbare regio. Maar door de grote variatie in fietsen wordt het op de fietspaden steeds drukker en onveiliger. Haastige fietsbezorgers, fietsers op zware bakfietsen en snelle e-bikes, nog snellere racefietsers en mensen op de ‘gewone’ fiets. De verschillende snelheden van al deze fietsers levert regelmatig gevaarlijke situaties op. Het Amsterdam Bike City (ABC) Innovatielab van Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam is op zoek naar het slimste idee om dit probleem op te lossen.

Publieke prijsvraag
ABC wil dat zoveel mogelijk mensen veilig en prettig kunnen blijven fietsen. Daarom is het belangrijk om continu in te spelen op veranderingen én met innovatieve ideeën uit binnen- en buitenland te experimenteren. Het ABC Innovatielab nodigt met het Fietsinnovatielab iedereen uit met een innovatief idee te komen om de verkeersveiligheid rond snelheidsverschillen op het fietspad te verbeteren. Infrastructurele oplossingen vallen hierbuiten. Het moeten ideeën zijn die getest kunnen worden in de vorm van een pilot of experiment. Het beste idee is relevant, innovatief en uitvoerbaar. Ook moet het aanzetten tot actie en een positieve impact laten zien. De beste tien ideeën mogen hun oplossing presenteren aan een toonaangevende jury. Ze krijgen hiervoor een budget van driehonderd euro. De jury bestaat uit coureur Tim Coronel, Esther van Garderen (Fietsersbond), Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam), Ilona Kemps (Startup in Residence) en Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad). De winnaar ontvangt een prijs van € 2.000 en de kans om het idee verder te ontwikkelen met een budget van € 45.000. Deelnemen aan de prijsvraag kan via https://bikecity.amsterdam.nl/nl/actueel/innovatielab/

Wat is het Amsterdam Bike City platform?
Amsterdam en de regio zetten zich al meer dan veertig jaar in om fietsen voor iedereen veilig, makkelijk en prettig te maken. Dit maakt Amsterdam tot een inspirerend voorbeeld voor andere steden en regio's die fietsvriendelijker willen worden. Andersom leert Amsterdam graag van andere steden. Amsterdam is dé fietskennisstad van de wereld en wil dat graag zo houden.

ABC wisselt kennis uit met een (inter)nationaal netwerk van fietsprofessionals. Ook stimuleert ABC innovatie en experimenten in de Amsterdamse regio. Het ABC Innovatielab verzamelt haalbare ideeën om deze in een korte tijd in of via het ABC-netwerk verder te ontwikkelen. Naast dit innovatielab heeft ABC een interactieve website en LinkedIn-pagina waarmee kennis wordt uitgewisseld en mensen elkaar kunnen vinden. ABC organiseert informatiebijeenkomsten (onder andere in Pakhuis de Zwijger), digitale Meetups en ontvangt buitenlandse delegaties, georganiseerd door de Fietserbond. Het ABC platform is hét kennis- en innovatieplatform en netwerk voor de fiets.

Bron: Amsterdam Bike City

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services