Het kloppend hart van Waterland
Live

Presentatie 4 mei comité aan basisscholen nu LIVE bij PIM

Gepubliceerd: Donderdag 04 mei 2017 09:14

Presentatie 4 mei comité aan basisscholen nu LIVE bij PIM

Op dit moment geeft het 4 mei comité een presentatie aan basisscholen over de Tweede Wereldoorlog. De presentatie wordt nu LIVE door PIM uitgezonden.

Het comité organiseert dit al jaren en binnen de scholen is het inmiddels een vast onderdeel in hun lesprogramma over die donkere periode in onze geschiedenis geworden. Elk jaar bereikt het comité hier zo'n 150 leerlingen mee. Elk jaar worden alle kinderen van groep 8 van de basisscholen in Monnickendam uitgenodigd door het 4 mei comité, en verzorgen zij een presentatie over de Tweede Wereldoorlog en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden.

De presentatie vindt nu plaats in de Opstandingskerk in Monnickendam en vindt plaats in twee groepen, één om 09.00 uur en de andere om 10.00 uur. Marten Horjus, vrijwilliger van het 4 mei comité, geeft de presentatie, waarbij hij gebruik maakt van een beamer met veel indrukwekkende beelden.

De presentatie begint met een algemeen verhaal over het ontstaan van de oorlog, en daarna gaat het al snel over hoe het er in Monnickendam aan toe ging tijdens de oorlog. Na afloop kunnen de leerlingen vragen stellen, en kunnen zij buiten ook oude legervoertuigen bezichtigen.

Daarna lopen de kinderen met de organisatie naar het monument aan de Zarken toe, en staan daar een kort moment stil. Een aantal leerlingen is de afgelopen week ook met gedichten aan de slag gegaan. Een aantal van deze gedichten worden door hen voorgedragen tijdens de herdenkingsdienst vanavond in de Grote Kerk vanaf 19.00 uur. Aansluitend aan deze dienst zal twee minuten stilte in acht worden genomen bij het monument aan De Zarken.

U kunt de presentatie bekijken op kanaal 44 (digitaal) en S12+ (analoog) van Ziggo en kanaal 328 van KPN. U kunt de uitzending ook volgen via onze digitale stream op http://tv.omroep-pim.nl.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services