Het kloppend hart van Waterland
Live

Politie waarschuwt voor Babbeltrucs

Gepubliceerd: Woensdag 23 november 2022 18:36

Politie waarschuwt voor Babbeltrucs

De politie krijgt de laatste tijd in onze regio steeds meer meldingen binnen van babbeltrucs. De babbeltrucs vonden plaats in Waterland, Purmerend en Volendam en werden onder meer gepleegd door mensen die zich voordoen als medewerker van een bank. Zorg ervoor dat u hier geen slachtoffer van wordt.

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen van hun geld te beroven. De oplichters komen heel vriendelijk en betrouwbaar over. Ze bellen vaak als medewerkers van de fraude-afdeling van uw bank met een verhaal dat er verdachte overschrijvingen zijn geweest van uw rekening. Na vele overtuigende en betrouwbaar lijkende verhalen vragen ze uiteindelijk om uw pincode en komen vervolgens aan de deur om uw bankpas, mobiel, en creditcard op te halen. De politie ziet dat babbeltrucs vaak wordt toegepast bij senioren. Kent u senioren in uw omgeving? Waarschuw hen dan voor deze babbeltrucs.

Pas ook op voor andere babbeltrucs!
Als u niemand aan de deur verwacht, doe dan niet zomaar open als er wordt aangebeld. Doet u toch open, vraag dan altijd naar hun legitimatiebewijs van de instantie waar zij voor zeggen te werken. Medewerkers van de politie, banken, verzekeringsmaatschappijen of thuiszorginstellingen komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken of iets dergelijks. Vraag deze personen later terug te komen, zodat u hun verzoek kunt controleren. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. En bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.

Slachtoffer van babbeltruc? Doe aangifte!
Bent u slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader bij u binnen is of nog in de buurt aanwezig is, belt u direct met 112.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services