Het kloppend hart van Waterland
Live

PIM Special: Friso de Zeeuw over 75 jaar stadsontwikkeling en woningbouw in Monnickendam

Gepubliceerd: Vrijdag 08 mei 2020 16:16

PIM Special: Friso de Zeeuw over 75 jaar stadsontwikkeling en woningbouw in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

U kunt bij PIM de komende tijd kijken naar een aantal afleveringen van een in samenwerking met Friso de Zeeuw gemaakte special over 75 jaar stadsontwikkeling en woningbouw in Monnickendam.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was hét motto in de Nederlandse samenleving: alles voor de wederopbouw. Nederland kreeg te maken met een enorme woningnood, de industrie moest weer op gang gebracht, de infrastructuur was dringend aan uitbreiding en vernieuwing toe.

Achteraf is het interessant om te zien hoe vanaf 1945 het toen nog piepkleine Monnickendam met deze opgave omging.

Friso de Zeeuw heeft vorig jaar een lezing gehouden voor de Vereniging Oud Monnickendam, waarin hij de stadsontwikkeling van Monnickendam sinds 1945 beschreef. Die lezing was de basis voor deze special in twee delen: Wat is er in 'de oude stad’ gebeurd en hoe hebben we het agrarisch gebied buiten de vesting weten vol te bouwen met Oranjewijk, Markgouw, Ringshemmen, Ooster Ee, Binnengouw en Buitengouw.

De beschrijving van al die uitbreidingen, van plan tot en met uitvoering, geeft en passant een mooi beeld van de sociale, economische en politieke ontwikkelingen in onze maatschappij. Welk plan haalt het, wat wordt ingehaald door nieuwe ontwikkelingen, wat gaat ten onder door een veranderende tijdgeest, wat komt daardoor juist bovendrijven. Kortom: geschiedenis.

En het is natuurlijk ook leuk om je eigen straat of buurt verbouwd of gebouwd te zien worden, al is het maar met de foto’s in deze film.

De eerste aflevering van deze special gaat over de Stadsuitbreiding en is elke dag om 09.00, 13.00, 17.00 en 20.00 uur te zien bij PIM.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services