Het kloppend hart van Waterland
Live

PIM mini-docu over bijzondere zomerexpositie in Broeker Kerk

Gepubliceerd: Zaterdag 15 augustus 2020 17:38

PIM mini-docu over bijzondere zomerexpositie in Broeker Kerk

Foto: Omroep PIM

In de Broeker Kerk is tot en met 23 augustus een bijzondere expositie te zien van drie voormalige Broeker kunstenaars. PIM sprak met Betty van Bree, de organisator van de expositie, en met Kees Pels, die de kunstenaars persoonlijk kende.

In de jaren ‘50-‘70 was Broek echt nog een boerendorp. De welvaart van latere jaren had het aanzien van het dorp nog niet ingrijpend veranderd. Veel huizen en erven verkeerden in een slecht onderhouden of vervallen staat. Het eenvoudige, soms armoedige bestaan van de meeste bewoners was daaraan goed af te lezen.

Willem van Bree, met zijn vrouw Aaltje en twee kinderen woonachtig aan het Roomeinde, had een uitstekend oog voor de bijzondere schoonheid van het dorp. Hij maakte in de jaren vijftig tot en met zeventig een bescheiden, maar prachtig en tijdloos oeuvre van tekeningen, etsen en prenten van allerlei plekken in Broek, die nog steeds herkenbaar zijn.

In dezelfde periode maakte het kunstenaarsechtpaar Jaap Nieuwenhuis en Paula Thies, bevriende buren van Willem van Bree, ook een reeks van schetsen, tekeningen e.d. die een bijzonder beeld geven van het dorp in die tijd.

In de Broeker Kerk is nog tot en met 23 augustus een kleine, maar bijzondere expositie te zien van deze kunstenaars, georganiseerd door de dochter van Willem van Bree, Betty. Een aantal getoonde werken, maar ook een boekje met verzameld werk is daarbij te koop.

De tentoonstelling biedt de mogelijkheid om het dorp Broek in Waterland van meer dan een halve eeuw geleden te zien door het onbekommerd oog van Willem van Bree. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services