Het kloppend hart van Waterland
Live

Pauselijke onderscheiding voor Harry Cappendijk en Henk van Bavel

Gepubliceerd: Maandag 19 december 2022 12:57

Pauselijke onderscheiding voor Harry Cappendijk en Henk van Bavel

Foto: Omroep PIM

Bisschop Jan Hendriks heeft in de Nicolaas en Anthoniuskerk in Monnickendam een pauselijke onderscheiding uitgereikt aan Harry Cappendijk en Henk van Bavel.

Harry Cappendijk en Henk van Bavel kregen de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt. Het is een pauselijke onderscheiding voor bewezen diensten aan de Rooms Katholieke Kerk of het rooms-katholieke geloof. Pro Ecclesiaa et Pontifice is Latijns voor "voor Kerk en Paus".

De onderscheiding is ingesteld op 17 juli 1888 door paus Leo XIII, ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als priester. De onderscheiding heeft op de voorkant een afbeelding van de apostelen Petrus en Paulus in twee halfronde nissen en de tekst PRO ECCLESIA ET PONTIFICE, en hangt aan een geel en wit lint. De medaille wordt uitgereikt aan katholieke gelovigen die ten minste 45 jaar oud zijn en zich gedurende ten minste 25 jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor het katholieke geloof of de Kerk. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ontvangen van de Paus. 

Na afloop van de eucharistieviering werd als eerste de pauselijke onderscheiding uitgereikt aan Harry Cappendijk voor zijn jarenlange inzet binnen de RK Kerk. Nadat de bisschop de pauselijke onderscheiding bij hem had opgespeld, nam Harry het woord en bedankte de mensen met wie hij in de loop der jaren heeft samengewerkt. Een speciaal woord van dank was er voor Henk van Bavel, die hij naar voren riep. De compleet verraste Henk van Bavel bleek toen ook uit handen van de bisschop de pauselijke onderscheiding te ontvangen voor zijn bijna 40 jaar inzet binnen de RK Kerk in Monnickendam.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services