Het kloppend hart van Waterland
Live

Particulieren leggen zonnepanelen op daken van boerderijen

Gepubliceerd: Zondag 29 juli 2018 21:07

Particulieren leggen zonnepanelen op daken van boerderijen

Foto: Omroep PIM

Via de coöperatie Zon op Waterland leggen particulieren zonnepanelen op daken van bestaande gebouwen, vaak boerderijen. Waterlanders die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen of willen leggen op hun eigen huis kunnen deelnemen aan deze projecten. Willem de Vries en Johan Lok zijn twee zeer actieve vrijwilligers die dit belangeloos organiseren om het klimaat te verbeteren.

Er zijn al succesvolle projecten gerealiseerd in Broek in Waterland, namelijk Noorderzon I en II en Zuiderzon. Nu zijn er nieuwe projecten in gang gezet en biedt de coöperatie particulieren de mogelijkheid mee te doen.

Om dit mogelijk te maken is er een overheidsregeling genaamd "Regeling Verlaagd Tarief" (ook wel Postcoderoosregeling genoemd) die het sinds 2012 mogelijk maakt voor particulieren. Dit betekent dat je in je eigen postcodegebied aan dit soort projecten kunt deelnemen en de energiebelasting terug kan krijgen. Met de fiscus is een afspraak gemaakt dat dit geldt voor een periode van 15 jaar.

De overheid heeft eind 2017 wel deze regeling geëvalueerd en mede in samenhang met het nieuwe Klimaatakkoord zal er een nieuwe salderingsregeling worden gemaakt (lees ook Evaluatie Regeling Verlaagd Tarief). De kamer gaat hier nog over praten in het najaar. In het regeerakkoord is wel aangegeven dat dit soort initiatieven zullen worden aangemoedigd: "De salderingsregeling duurzame elektriciteit wordt in 2020 omgevormd in een nieuwe regeling. De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden."

Ondertussen worden de daken in Waterland verder vol gelegd met zonnepanelen en wint het klimaat!

Voor meer informatie kunt u kijken op www.hieropgewekt.nl, www.zonopwaterland.nl of op de overheidssites.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services