Het kloppend hart van Waterland
Live

Oude tijden herleven tijdens Monnickendammer Visdagen

Gepubliceerd: Zaterdag 04 augustus 2018 17:59

Oude tijden herleven tijdens Monnickendammer Visdagen

De Monnickendammer Visdagen brengen de geschiedenis van weleer weer tot leven. PIM nam een kijkje en zag de geschiedenis herleven.

In de binnenhaven van Monnickendam handen fuiken en visnetten te drogen. De zon straalt uitbundig over de Gouwzee waar in de verte de VD172 komt aanvaren met de in aller vroegte gevangen vis. De visrokers zetten hun rooktonnen klaar terwijl in de oude visrokerij het vuur wordt opgestookt om even later de verse makrelen in de rook te zetten. Maar niet voordat de vis bij de visafslag onder het toeziend oog van de veldwachter, is geteld en later door de veilingmeester is geveild. De mandenmaker, nettenboeter en klompenmaker zoeken hun plek aan de kade waar ze aan de eerste bezoekers hun oude ambacht tonen. Vrijdag 20 juli is de eerste visdag en iedereen is er klaar voor.
 
De vrijwilligers van De Monnickendammer Visdagen hebben er zin in. Hoe kan het ook anders met een aanbod aan activiteiten dat nog diverser en uitgebreider is dan voorgaande edities. Voor kinderen zijn er dit jaar Oudhollandse kinderspelen zoals o.a. hoepelen, sjoelen, steltlopen, bal- en knikkerspelen en vangspel. De fototentoonstelling is uitgebreid met nieuw ontdekte foto’s van visfamilies, handelaren en rokerijen uit het Monnickendam van de vorige eeuw. Nieuw dit jaar zijn ook de Jomies met demonstraties van glas graveren en boerenschilderkunst.
 
Varen over de Gouwzee
Spectaculair is de terugkomst van De Waterland, de veerboot die de eerste toeristen vervoerde tussen Monnickendam en Marken. Tijdens de Monnickendammer Visdagen keert De Waterland terug in vertrouwde wateren en komt een stukje historie weer tot leven. Kaartjes kunnen worden gekocht bij de ticketkiosk bij De Stegh, een replica van het verkoophokje dat tot in de jaren 80 op de Haringburgwal heeft gestaan. Kaartjes (graag contant betalen) kosten €5, – voor een enkele reis en €9, – voor een retour.
 
Tijdens de visdagen is er ook een veerdienst tussen Monnickendam en Volendam. Het is de VD1 van Rederij Marken Express die tussen de havens op en neer vaart. Kaartjes kunnen aan boord worden gekocht of van te voren op de website van de Rederij. Voor mensen die alleen een rondje over de Gouwzee willen varen ligt de VD172 klaar. Deze botter uit Volendam neemt na het lossen van de visvangst graag een aantal liefhebbers mee voor een heerlijk vaartochtje.
 
Streekmarkt
De stadsgidsen staan klaar om met toeristen door de voormalige Zuiderzeestad te wandelen en van alles te vertellen over de meer dan 30 rokerijen die Monnickendam vroeger telde. Op de kade schitteren de kunstwerken van de Waterlandse Kunstkring met als thema, hoe kan het anders, vis. Even verderop is de streekmarkt waar bier, worst en brood geproefd kan worden. Voor de kinderen is dit jaar een poffertjeskraam.
 
Unieke ervaring
De de rokers, de ambachtslieden, de stadsgidsen en de veilingmeester. Ze vertellen ieder hun verhaal over hoe het leven van de Monnickendammers eeuwenlang verbonden is geweest met water, vis en rook. Hoe gezellig maar ook hoe zwaar dit leven was zingen ook de zeemanskoren. De eerste visdag was het de beurt aan het zeemanskoor “Ahoy” uit Abcoude. De Monnickendammer Visdagen is een unieke gelegenheid voor jong en oud om de visrookstad Monnickendam te ontdekken en de sfeer van weleer te ervaren. De andere visdagen zijn nog op 10, 17 en 24 augustus. Starttijd: 11:00 uur. Monnickendam is er klaar voor!
 
Bron: Monnickendammer Visdagen
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services