Het kloppend hart van Waterland
Live

Oppositiepartijen trekken aan de noodrem

Gepubliceerd: Donderdag 18 maart 2021 19:57

Oppositiepartijen trekken aan de noodrem

Foto: Omroep PIM

De fracties van WaterlandNatuurlijk en VVD in Waterland laten in een persbericht weten te weigeren nog langer digitaal te vergaderen. Een echt debat blijkt volgens hen namelijk niet mogelijk in een digitale setting. Proberen een digitaal politiek debat te voeren is volgens de fracties bedrog van de inwoners: doen alsof je je werk doet, terwijl dat feitelijk onmogelijk is. De fracties eisen daarom dat Waterland binnen de regels van het landelijke coronabeleid weer gewoon in het gemeentehuis vergadert.

Gewoon fysiek
De partijen vragen om met voldoende afstand in de raadszaal weer gewoon bijeen te komen. Bijeenkomen op het gemeentehuis bleek vorig jaar al een aantal keren veilig mogelijk, het meest recent bij de installatievergadering van de nieuwe burgemeester. Niet goed valt in te zien waarom dat een week later opeens niet meer zou kunnen. Verder zagen ook andere partijen in de gemeenteraad al in, dat bij grote onderwerpen het digitaal vergaderen niet goed werkt. Tijd dus om een grens te trekken. De fracties betreuren dat dit nodig is, zo kort na de komst van mevrouw Van der Weele als de nieuwe burgemeester van Waterland.

Digitaal steegje
De twee fracties vinden dat Waterlanders recht hebben op een transparant gemeentebestuur en echte antwoorden van hun bestuurders. Op dit moment zijn er helaas veel zaken die de verkeerde kant op lijken te gaan zonder dat de wethouders hierover op een normale manier bevraagd kunnen worden. Zo maken de fracties van VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk zich bijvoorbeeld veel zorgen over het project Galgeriet, de oorverdovende stilte van de laatste maanden voorspelt niet veel goeds.
Ook bij een onderwerp als de nieuwe megasporthal die in de Oranjewijk moet komen zie je dat het misgaat. Inwoners worden niet op een zinvolle manier betrokken bij de besluitvorming, terwijl het over een gigantisch bouwwerk en miljoenen euro's gaat. De landelijke wetgever heeft niet voor niets een uitzondering gemaakt voor bijeenkomsten van gemeenteraden. Mits zij natuurlijk veilig op afstand van elkaar zitten. Zo vergadert ook de Tweede Kamer gewoon op de gebruikelijke manier en niet in een digitaal steegje.

De oppositie zal dus niet langer meedoen aan digitale debatten en zich tijdens de besluitvormende vergaderingen beperken tot het digitaal stemmen, een wettelijke plicht van raadsleden.
 

Bron: VVD Waterland en WaterlandNatuurlijkDeel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services