Het kloppend hart van Waterland
Live

Open monumentendag 2019 in het teken van Plekken van Plezier

Gepubliceerd: Vrijdag 20 september 2019 08:59

Open monumentendag 2019 in het teken van Plekken van Plezier

Plekken van Plezier, dat is het thema van de Open Monumentendag 2019. PIM bezocht drie locaties die hun deuren hadden opengesteld tijdens Open Monumentendag, te weten de archeologische werkgroep Waterland, toren Grote Kerk en Huis de Bruijnvis.

De archeologische werkgroep heeft een nieuw onderkomen op het sportpark Markgouw en heeft een mooie ruimte waar hun vondsten tentoongesteld staan. Het is een indrukwekkend kijkje in onze Waterlandse geschiedenis.

Huis de Bruijnvis doet in 2019 voor het eerste mee met de Open Monumentendag. Huis de Bruijnvis staat beter bekend als “het Klooster” en ook als Noordeinde 21. Sinds enige tijd wonen er geen mensen meer in dit grote pand aan het Noordeinde omdat de huidige eigenaar, Wooncompagnie, het pand aan het restaureren is. Dat was hoog nodig want de veiligheid was in het geding.

Bouwbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar heeft de restauratie ter hand genomen in opdracht van woningcorporatie Wooncompagnie. Vooral de begane grond van dit Rijksmonument is indrukwekkend; mooie stucplafonds en andere details zijn bewaard gebleven en krijgen bij de restauratie opnieuw de aandacht dit ze verdienen. Het gaat met name om het interieur van het gebouw dat onder handen wordt genomen. De buitenkant blijft in de oude staat al wordt wel een aantal maatregelen getroffen om energiezuiniger en duurzamer de toekomst in het kunnen.

Tenslotte bracht omroep PIM een bezoek aan de toren van de Grote Kerk. Een markante verschijning die al van grote afstand zichtbaar is. Ditmaal besteden we aandacht van de blik vanaf de toren over het ons omringende platteland en de stad. Meestal zien we Monnickendam vanaf straatniveau, nu beklimmen we met camera de toren en geven u een indruk hoe stad en platteland er vanboven uitzien. Prachtige beelden op een mooie zonnige septemberdag.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services