Het kloppend hart van Waterland
Live

Op 18 januari ‘Duurzame Energie Markt’ in Monnickendam

Gepubliceerd: Woensdag 10 januari 2018 16:38

Op 18 januari ‘Duurzame Energie Markt’ in Monnickendam

Er bestaat al lang een heel goede set van oplossingen om zonder gas, kolen of olie een woning te verwarmen, te koken en te zorgen voor warm douchewater en om ons te veervoeren. De technologieën zijn al decennia oud maar zijn ‘op de plank blijven liggen’ omdat de westerse wereld lange tijd terug besloot om voorrang te geven aan het gebruik van olie en aardgas.

Maar fossiele energie raakt op en zal in ieder geval duurder worden in komende jaren. Zodoende is er een hernieuwde interesse ontstaan om die vergeten technologieën weer verder te ontwikkelen. Zo zijn er voor moderne burgers toch goede alternatieven om op duurzame wijze de eigen woning behaaglijk warm te maken en te rijden.

Een totaal van 15 bedrijven uit eigen regio Waterland, en sommigen van daarbuiten, doen mee aan de ‘Duurzame Energie Markt’ in Monnickendam. Huiseigenaren, en ook van de mooie oudere monumenten, kunnen hier een goed idee krijgen hoe een woning in komende jaren stapsgewijs aangepast kan worden om uiteindelijk (vrijwel) geheel zonder fossiel gas toch aangenaam te wonen.

Extra aandacht voor bewoners/eigenaren van particuliere monumenten
Gemeente Waterland heeft een diversiteit aan unieke monumentale huizen. Maar hoe kun je als bewoner van een particulier monument je huis verduurzamen? Op deze avond worden bewoners van monumenten geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden, er zijn veel praktische tips en inspirerende voorbeelden. Dit is een initiatief van Gemeente Waterland, Duurzaam Bouwloket, Groene Grachten en Bureau MVO. Zij werken samen aan een project dat eigenaren van particuliere monumenten informeert over de mogelijkheden van duurzaam wonen/verbouwen.

Naast enkele installateurs die u de isolatie -en warmtetechnieken tonen en kunnen uitleggen, zijn er ook bedrijven en adviseurs om te vertellen over geld lenen voor duurzame verbouwingen, over een zuinige elektrische scooter (80 km actieradius), en over zeer zuinige douche (met 70% warmte - en 80% water recirculatie). Ook kunt u lid worden van een PV-cooperatie die zonnepanelen op lokale boerendaken legt.

Als het door u nog steeds ingewikkeld wordt gevonden dan kunt u op deze markt ook een afspraak maken voor een ‘maatwerk gesprek’ bij u thuis. Tevens kunt u een afspraak maken voor een warmtescan (€60/woning) om zo de grootste isolatie gebreken op te sporen. Zeker voor woningen van voor 1990 is een warmtescan waardevol.

Lokatie en tijd ‘Duurzame Energie Markt’: 19.00 - 22.00 uur, 18 januari in De Bolder, 't Spil 1 in Monnickendam

Bron: Jan Tessel

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services