Het kloppend hart van Waterland
Live

Ook dit jaar zwommen er weer meer recreatie- en wedstrijdzwemmers mee voor het goede doel rond het eiland Pampus

Gepubliceerd: Maandag 28 augustus 2017 11:19

Ook dit jaar zwommen er weer meer recreatie- en wedstrijdzwemmers mee voor het goede doel rond het eiland Pampus

Foto: Landschap Noord-Holland

Zondag 27 augustus organiseerde Het Blauwe Hart van Nederland voor de zesde keer ‘Rondje Pampus’. Op zonovergoten Pampus sprongen tegen 250 recreatie- en wedstrijdzwemmers het water in.

Zwemmen in open water is genieten van de vrijheid in het water, maar ook om de natuur te beleven. Naast het plezier dat deelnemers ervaren rond het eiland Pampus, vraagt de organisatie met dit zwemevent aandacht voor de waarde van het IJsselmeergebied onder water en vooral de slechte visstand.

Winnaars
Ook dit jaar meldden zich weer meer recreatie- en wedstrijdzwemmers. Onder perfecte omstandigheden gingen de recreatie- en de wedstrijdzwemmers met elkaar de strijd om de eer aan. Bij de recreatiezwemmers kwamen Jeroen de Zinger en Margriet Bisschoff als snelste zwemmers weer aan land. Bij de wedstrijdzwemmers ging het er hard aan toe. Gerben Bontekoe finishte als eerste man en vlak achter hem kwam Mirjam Belderbos als eerste vrouw binnen.

Zwemmen voor het goede doel
Elk jaar gaat een deel van de opbrengst van de deelnemers en de sponsors naar een goed doel. Dit jaar wordt het gebruikt voor onderzoek naar de meeste optimale paai- en groeiplaatsen rond Marker Wadden, een groot project van Natuurmonumenten in het Markermeer. Met de aanleg van Marker Wadden wordt een zo natuurlijk mogelijke omgeving gemaakt voor opgroeiende vissen. Natuurmonumenten wil samen met Sportvisserij Nederland aan de slag met visbemonstering in de oeverzones en ondiepe watergebieden. Hierbij zetten zij deels in op nieuwe technieken zoals het gebruik van een onderwater drone. Teo Wams, directeur Natuur van Natuurmonumenten kreeg uit handen van de voorzitter van het Samenwerkingsverband het Blauwe Hart Natuurlijk, Joop Bongers (en directeur Sportvisserij Nederland) een cheque ter waarde van € 3540,50 voor dit onderzoek. Een aantal icoonprojecten in het Blauwe Hart zoals de aanleg van Marker Wadden en de Vismigratierivier Afsluitdijk zorgen voor een enorme verbetering van het leefgebied van de vissen.

Het Blauwe Hart van Nederland
Het IJsselmeergebied als Blauwe Hart van Nederland is het grootste zoetwatermeer van West-Europa en is een uniek natuurgebied. Een plek waar zwemmers, sportvissers, zeilers en andere recreanten volop van de rust en de ruimte kunnen genieten. En dat moet zo blijven. Het Samenwerkingsverband Blauwe Hart Natuurlijk bestaat uit verschillende organisaties die zich inzetten voor een gezond en vitaal IJsselmeergebied voor nu en later. Dit Samenwerkingsverband bestaat uit de volgende partners: Waddenvereniging, Landschap Noord-Holland, Flevo- landschap, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, PWN (aspirant-lid) en Staatsbosbeheer.

Bron: Landschap Noord-Holland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services