Het kloppend hart van Waterland
Live

Onthulling vernieuwd herdenkingsmonument op Marken

Gepubliceerd: Maandag 09 november 2020 15:12

Onthulling vernieuwd herdenkingsmonument op Marken

Foto: Pieter Pereboom

Het herdenkingsmonument nabij dorpshuis Het Trefpunt op Marken is afgelopen tijd uitgebreid. De uitbreiding betrof zeven basaltblokken met de namen van de bemanning van de Short Stirling BK710 en aanpassing van het Engelse monument voor de Short Stirling BK716. Deze uitbreiding is afgelopen zondag officieel onthuld door Luitenant-Kolonel der Mariniers Robert van Riel en 1e Luitenant b.d. Jan Commandeur, en daar mochten, vanwege kabinetsrichtlijnen, zo weinig mogelijk mensen bij zijn.

Op het ‘oude’ Engelse monument stonden de namen van zeven bemanningsleden van de BK710, maar dat was niet het vliegtuig dat in 1943 crashte in het Markermeer. Dat bleek de BK716 te zijn met een andere bemanning. Het reddingsstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Marken heeft daar een oplossing voor bedacht en de gedenktekens aangepast.

Het vernieuwde Engelse monument, is nu een Engels / Canadees monument geworden, daar de bemanning van de BK716 behalve uit vijf Engelse, ook uit twee Canadezen bestond. Maar men wilde de bemanning van de BK710 blijven herdenken, en deze namen staan vermeld op roestvrijstalen naamplaatjes op de zeven basaltblokken. 

Hoe het allemaal begon... 
Op maandag 22 december 2008 voer reddingboot ‘Frans Verkade’ van het reddingsstation van de KNRM op Marken uit voor een actie. Tijdens deze actie stuitte de bemanning op een vliegtuigonderdeel, wat in eerste instantie van de BK710 bleek. Bij nader onderzoek werd ontdekt dat het niet de BK710 was, maar de BK716. Voor de BK710 staat er sinds 2011 een herdenkingsmonument, wat nu is aangepast. En middels de zeven basaltblokken wordt de bemanning van de BK710 niet vergeten. Het vernieuwde herdenkingsmonument is mede tot stand gekomen door samenwerking van dorpshuis Het Trefpunt, KNRM Marken en de Christelijke Oranje Vereniging ‘Marken & Oranje’.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services