Het kloppend hart van Waterland
Live

Onthulling sluisbord en lancering nieuwe folders tijdens Monnickendammer Visdagen

Gepubliceerd: Woensdag 03 augustus 2022 14:45

Onthulling sluisbord en lancering nieuwe folders tijdens Monnickendammer Visdagen

Foto: Omroep PIM

Nu de zomer in alle hevigheid is losgebarsten, zien de Informatiepunten van Stichting Promotie Waterland (SPW) ook de bezoekers in Waterland gelukkig weer toenemen. Om die bezoekers meer achtergrond te geven en goed te informeren is een aantal projecten opgepakt. Zo is er een informatiebord bij de Middendamsluis geplaatst en zijn er, in samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland, nieuwe folders ontwikkeld. De onthulling van het sluisbord en de lancering van deze nieuwe folders vonden plaats op vrijdag 29 juli, tijdens de eerste van vier Monnickendammer Visdagen van dit jaar.

Informatiebord Middendamsluis
Eerder dit jaar ontving SPW subsidie van Provinciale Staten voor verbeteringen aan de sluis. Karin Vlug, coördinator van SPW: ‘Naast een BHV-cursus en veiligheidshesjes voor de sluiswachters wordt er ook gewerkt aan de veiligheid van de sluis zelf. Daarnaast hebben we een deel van het budget benut voor een informatief sluisbord, om zo antwoord te geven op de meest gestelde vragen van bezoekers. Op het groene metalen bord is een in historische stijl gemaakte tekening van de Middendamsluis te zien. De tekening geeft eenvoudige uitleg over de werking van de sluis en is gemaakt door geboren en getogen Monnickendammer Harry Gentenaar. Het bord komt te hangen in het ‘kleinste straatje’ van Monnickendam. Het toeristische zijstraatje van het Zuideinde, direct naast de sluis, waaraan het Informatiepunt gelegen is. We zijn verheugd dat ook souvenirwinkel ‘My Souvenirshop’ van Gerard en Gré dit jaar weer geopend is, zodat we gezamenlijk bezoekers van informatie én leuke souvenirs kunnen voorzien.’

Nieuwe folders
Afgelopen voorjaar lanceerde SPW een handig fietsknooppuntenkaartje. Karin: ‘Dat Waterland een fietsregio bij uitstek is, zien we aan de vele fietsers die ons weten te vinden. Er zijn natuurlijk ook veel prachtige routes door het unieke Waterlandse landschap en gasten van de diverse vakantieparken trekken er dan ook graag op uit met de fiets. Speciaal voor al die fietsers hebben we een fietslabel ontwikkeld. Het ziet eruit als een kofferlabel en kan om het fietsstuur bevestigd worden. Wie een route volgens het fietsknooppuntennetwerk heeft uitgezet, kan op één zijde van dit label heel handig alle benodigde knooppunten noteren, zodat in één oogopslag de route te volgen is tijdens het fietsen. Daarnaast hebben we, in samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland een aantal nieuwe folders over Monnickendam, Marken en Waterland (alle overige kernen) ontwikkeld om de bezoekers goed te informeren.’

Monnickendammer Visdagen
De feestelijke onthulling van het sluisbord en de lancering van deze nieuwe folders wordt gedaan door wethouder Harm Scheepstra op de eerste van vier Monnickendammer Visdagen, op vrijdag 29 juli om 11:00 uur voor het Informatiepunt. ‘We hebben ook een kraam met allerlei handige en leuke informatie voor bezoekers. De Monnickendammer Visdagen staan, net als voorgaande jaren, weer bol van de activiteiten: oude ambachten, oud-Hollandse kinderspelen, een lokale streekmarkt, kunst van lokale kunstenaars en nog veel meer. Centraal staat het visroken, buiten in rooktonnen en even verderop in de laatste nog in werking zijnde visrokerij van Monnickendam. Zoals de naam al zegt draait alles op de Visdagen om de vis, die driemaal per dag wordt aangevoerd door een kwak uit Volendam, om vervolgens geteld en in de visafslag verkocht te worden. De visafslag vertelt alles over de visgeschiedenis van Monnickendam, dat in zijn hoogtijdagen maar liefst 30 visrokerijen kende en er is uitleg over hoe het afslaan van de vis in zijn werk ging. Bezoekers wanen zich even vishandelaar en kunnen een bod uitbrengen. De Monnickendammer Visdagen zijn een mooie nieuwe traditie aan de binnenhaven van Monnickendam, waar bezoekers ook vis kunnen proeven, mee kunnen zingen met zeemansliederen en kunnen genieten van de gezellige sfeer rondom de haven.’ Na 29 juli zijn er nog drie Visdagen gepland op 5, 12 en 19 augustus. Meer informatie is te vinden op www.monnickendammervisdagen.nl.

Over Stichting Promotie Waterland
Onder de slogan ‘Waterland laat je verrassen’ is Stichting Promotie Waterland sinds 2010 actief in het verwezenlijken van het algemene doel om meer mensen in Waterland te laten recreëren en ervoor te zorgen dat zij langer blijven en vaker terugkomen. De activiteiten van SPW zijn gericht op drie doelgroepen: inwoners, ondernemers en toeristen. Stichting Promotie Waterland heeft Informatiepunten in Monnickendam en Marken. Voor meer informatie kan men online ook terecht op www.vvvwaterland.nl.

Bron: Stichting Promotie Waterland

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services