Het kloppend hart van Waterland
Live

Oekraïense kunstenares Inga Yarotskaya geselecteerd voor tentoonstelling Mauritshuis

Gepubliceerd: Vrijdag 27 januari 2023 14:27

Oekraïense kunstenares Inga Yarotskaya geselecteerd voor tentoonstelling Mauritshuis

Foto: Broeker Kerk

De voor de Russen gevluchte Oekraïense kunstenares Inga Yarotskaya, zo gastvrij opgevangen in Broek in Waterland, is met haar versie van het Meisje met de Parel'' van Vermeer door het Mauritshuis geselecteerd voor de internationale tentoonstelling van 'My Girl with a Pearl'.

Haar schilderij wordt in een digitale opstelling tentoongesteld in dezelfde kamer waar het oorspronkelijke werk hangt. Eerder is het schilderij De Zwarte Icoon van Inga Yarotskaya al geselecteerd voor de tentoonstelling 'De stad als schuilplaats' in de Domkerk te Utrecht en onlangs heeft haar tekening van het Melkmeisje dat zij de gemeente Waterland schonk als dank voor de gastvrije opvang een permanente plaats gekregen in het gemeentehuis. Inmiddels werkt ze aan een portret van de acteur Frederik de Groot in zijn creatie als Scrooge uit de Christmas Carol van Charles Dickens, die hij elk jaar in het museum in Hoorn opvoert.

De Hilversumse regisseur Jan Rutger Achterberg heeft een documentaire gemaakt over Inga Yarotskaya waarin ook de 'Making Of' van haar Meisje met de Parel te zien is. De documentaire is te zien in een Nederlandse en Oekraïense versie op Youtube onder de naam: De Zwarte Icoon 2022 en in de Oekraiense versie: De Zwarte Icoon 2022U.

Bron: Jan Rutger Achterberg

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services