Het kloppend hart van Waterland
Live

Nogmaals genieten van IJsbruiloft op Marken

Gepubliceerd: Donderdag 17 oktober 2019 15:29

Nogmaals genieten van IJsbruiloft op Marken

Foto: Ria Houweling

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er een Marker bruiloft werd opgevoerd in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Om dat te vieren is er op zondag 15 september een ijsbruiloft gehouden op Marken.

De Marker ijsbruiloft is niet een echte bruiloft, maar een nagespeelde bruiloft op het ijs met vier verschillende bruidsparen die zogenaamd in de echt worden verbonden door een stand-in ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is dus geen echte huwelijksvoltrekking, maar een feestelijk samenzijn voor jong en oud. IJsbruiloften werden in het verleden regelmatig gehouden op Marken; ze waren niet bedoeld voor toeristen maar boden gelegenheid voor een feestje in de winter, de periode dat de meeste mannen en jongens thuis waren terug van de visserij of van de grote vaart.

Ieder jaar hoopt men op Marken op (natuur)ijs van voldoende dikte om de ijsbruiloft ook echt op het ijs te laten gebeuren, maar dat is de laatste paar jaren niet meer gelukt. In de afgelopen jaren werden er wel ijsbruiloften op andere locaties georganiseerd, zoals op het plein voor het gemeentehuis op Marken, in de hal van de Jaap Edenbaan in Amsterdam en in het Zuiderzeemuseum.

Op de eerste bekendmaking vorig jaar van het voornemen om weer eens een ijsbruiloft te houden kwam direct al zo’n overweldigende respons van vooral jongeren dat het Comité IJsbruiloft 2019 direct aan de slag ging. Twee draaiboeken werden gereedgemaakt voor zowel een bruiloft op natuurijs als voor een vervangend festijn op 15 september 2019 indien er geen ijs van voldoende dikte zou komen.

Niemand had verwacht dat het zulk prachtig weer zou worden afgelopen zondag. Om 12.00 uur verzamelden de vier bruidsparen, hun gasten en de Muziekvereniging ‘Juliana’ zich in Dorpshuis Het Trefpunt. Na de opening door de ceremoniemeester (Cor Visser, voorzitter van het Marker Museum) vertrok de bruidsstoet van meer dan tweehonderd mannen en vrouwen, jongens en meisjes door Marken naar het terrein van de ijsclub gadegeslagen door honderden Markers, Waterlanders en vooral cultuur toeristen. Na aankomst op de ijsbaan werd eerst de bijzondere kleding van de bruidsparen toegelicht waarna de voltrekking van de eendaagse huwelijken kon beginnen door de ‘ambtenaar van de burgerlijke stand van de IJsclub Marken’, in naam der Marker IJswet, burgemeester Luzette Kroon.

Vervolgens kregen alle gasten een ‘schep uit de kom’ (boerenjongens) en de kinderen limonade en tulband. Ter afsluiting werd er gezongen uit een voor de gelegenheid gemaakt liedboekje begeleid door de muzikanten en zangers van Muziekvereniging ‘Juliana’. Met de ‘zevensprong‘ en een polonaise kwam er een eind aan de ijsbruiloft waarna ook het publiek zich kon mengen onder de feestvierders.

 


Tekst: Neeltje van Altena Boneveld

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services