Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuwe regels voor woningzoekenden WoningNet en Woonmatch gaan in

Gepubliceerd: Vrijdag 13 januari 2023 10:27

Nieuwe regels voor woningzoekenden WoningNet en Woonmatch gaan in

Foto: Gemeente Landsmeer

Vanaf 16 januari veranderen de regels op WoningNet Stadsregio Amsterdam en Woonmatch Waterland. Vanaf dat moment wordt er gewerkt met punten. De huidige inschrijftijd wordt omgezet naar wachtpunten. Daarnaast kunnen extra punten worden opgebouwd. Woningzoekenden met weinig tot geen inschrijftijd, zonder urgentie of andere voorrang, krijgen met deze regels betere kansen om een woning te vinden. Voor hulp en informatie over de nieuwe regels worden onder andere informatiepunten bij bibliotheken ingezet.

De nieuwe regels zijn voor een deel van de woningzoekenden een grote verandering. Op de websites van WoningNet en Woonmatch is daarom veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de nieuwe regels. Er is een nieuw puntenoverzicht toegevoegd met een heldere uitleg over alle punten met illustraties en filmpjes.

Extra begeleiding

Na 16 januari wordt in alle betrokken gemeenten extra fysieke begeleiding georganiseerd. Dat gebeurt bij de informatiepunten digitale overheid van de bibliotheken of in wijkcentra. Medewerkers van corporaties houden spreekuren waar woningzoekenden terecht kunnen voor vragen en hulp. Een overzicht van alle informatiepunten is te vinden op de website www.socialehuurwoningzoeken.nl.

Effect

Om te weten wat de resultaten en effecten zijn van het nieuwe systeem wordt er gemonitord.
Na drie jaar komt een uitgebreide evaluatie om te weten wat de effecten zijn. Gemeenten en corporaties laten dan onafhankelijk onderzoek doen. Tot die tijd wordt jaarlijks intern onderzoek gedaan naar de effecten.

Nieuwe regels

Op 16 januari 2023 verandert het zoeken naar een sociale huurwoning. Iedereen die ingeschreven staat bij WoningNet Stadsregio Amsterdam en Woonmatch Waterland krijgt te maken met een puntensysteem. Met dit nieuwe systeem kunnen zij straks zelf punten op- en afbouwen. En dat biedt kansen. Vooral voor de mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben.

Alle informatie over de nieuwe regels is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl

Bron: Gemeente Landsmeer

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services