Het kloppend hart van Waterland
Live

Niet iedereen blij met omroep PIM

Gepubliceerd: Zaterdag 20 mei 2017 17:37

Niet iedereen blij met omroep PIM

Waarschijnlijk heeft u het niet eens gemerkt, maar de afgelopen tijd ligt PIM onder vuur. Op diverse websites verschijnen artikelen met als titel “Wat de Waterlandse burger niet mag weten”. De artikelen zijn afkomstig van de in Monnickendam woonachtige Kees de Lange. In de artikelen wordt PIM onder andere beticht van censuur. Wij willen door middel van dit artikel reageren op de verdachtmakingen.

Enige tijd geleden kwam een vrijwilliger van PIM met een nieuw idee voor een programma. In dat programma zou Kees de Lange gasten aan tafel uitnodigen en met hen in gesprek gaan. Kees de Lange is onder andere betrokken bij het online platform Café Weltschmerz waar hij ook gasten aan tafel ontvangt. Zoals vaker bij nieuwe programmaideeën werd besloten om eerst een proefuitzending van het programma te maken en dat naar aanleiding van deze proefuitzending zou worden besloten of het programma voldeed aan de randvoorwaarden die PIM stelt aan programma's, alvorens er besloten zou worden of de proefuitzending voor definitieve uitzending via PIM in aanmerking zou komen.
Aanleiding voor de negatieve berichtgeving is het feit dat de hoofdredacteur van PIM heeft besloten om het programma niet uit te zenden. Jeroen Kistemaker, hoofdredacteur van PIM: “Wij betreuren de gehele gang van zaken. In de berichten die dhr. De Lange op verschillende websites heeft geplaatst wordt nu een beeld geschetst alsof PIM de beelden niet uit wil zenden omdat wij bewust bepaalde onderwerpen zouden mijden, in dit geval een kritische analyse van windenergie. Dat wij censuur zouden toepassen. Dat is natuurlijk niet waar.”

Als gast voor deze proefuitzending was de eveneens in Monnickendam woonachtige Fred Udo uitgenodigd. Fred Udo is internationaal deskundige op het gebied van windenergie. Voor het online platform Café Weltschmerz zaten Kees de Lange en Fred Udo al eerder samen aan tafel over het onderwerp windenergie (http://www.cafeweltschmerz.nl/kees-de-lange-interviewt-fred-udo-het-sprookje-dat-windenergie-heet).

“Toen ik hoorde dat als gast voor de proefuitzending Fred Udo was gekozen heb ik aangegeven dat ik het gesprek op Café Weltschmerz heb gezien en dat ik het een interessant onderwerp vond. Maar heb toen wel gevraagd of het niet een kopie zou worden van die uitzending en wat precies de link met Waterland is. Vervolgens kreeg ik de uitzending onder ogen en vond het wel een kopie van Weltschmerz. Daarbij was het vrij statisch gefilmd en had het niet de look and feel van een PIM-programma. Ook vond ik het gesprek meer een betoog dan een gesprek/interview wat de heren zelf aan het eind ook aangeven. Al met al sta ik open voor nieuwe programma’s op PIM maar we willen er wel voor zorgen dat het de uitstraling van onze omroep behoudt.”

Inmiddels is een eerste edit van de proefuitzending door de heer De Lange zonder toestemming van PIM (en dus een inbreuk op ons auteursrecht) op YouTube gezet. Dus zolang onze auteursrechtclaim door YouTube nog niet is behandeld kunt u zelf oordelen. Mocht u de gehele reactie op de proefuitzending van de hoofdredacteur van PIM willen lezen, dan vindt u deze in de bijlage onder dit artikel.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services