Het kloppend hart van Waterland
Live

Niels Sondag wint Palingrookwedstrijd 2017

Gepubliceerd: Woensdag 19 juli 2017 10:51

Niels Sondag wint Palingrookwedstrijd 2017

Foto: Ria Houweling

Tijdens het Jan Haringweekend wordt er traditioneel een Palingrookwedstrijd gehouden. Deze vindt plaats aan de binnenhaven in Monnickendam. Niels Sondag wist de editie van 2017 te winnen. De tweede plaats was voor Cees de Ruijg en Jan Zoekende werd derde.

De gezellige binnenhaven van Monnickendam was zondag 9 juli voor de 23e keer het toneel van de jaarlijkse palingrookwedstrijd. Het evenement trekt inmiddels het grootste aantal deelnemers in Noord-Holland en steekt het Nederlands kampioenschap palingroken in Kortenhoef naar de kroon. Maar liefst 114 deelnemers bonden dit jaar de strijd met elkaar aan om de lekkerste paling te roken. Al om 4.30 uur namen de eerste deelnemers hun plaats in. Snel stond het gebied rond de haven blauw van de rook.

Op deze werkelijk zonovergoten dag was het heerlijk vertoeven rondom de binnenhaven van Monnickendam. De organisatie stelde elke deelnemer vijf pond paling ter beschikking. De kunst is om de paling in een eigen rookton goed gaar en op smaak te krijgen, waarbij de kleur en het zoutgehalte meespelen in de beoordeling van de gerookte vis.

De jury heeft daarna de moeilijke taak om de 114 deelnemers te beoordelen. Maar na wat spannende uren voor de deelnemers werd Niels Sondag tot winnaar gekozen van de editie van 2017. En behalve de bijbehorende beker hoort daar natuurlijk ook de eeuwige roem bij. Tweede werd Cees de Ruijg en Jan Zoekende werd derde.

Foto's: Ria Houweling (Waterland in Beeld)Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services