Het kloppend hart van Waterland
Live

Nationaal Hitteplan van kracht

Gepubliceerd: Maandag 18 juli 2022 13:20

Nationaal Hitteplan van kracht

Foto: veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Vanaf vandaag geldt het Nationaal Hitteplan. De temperatuur loopt namelijk vandaag en morgen hoog op. Door de hitte kan er smog ontstaan. Daarom geldt naast het hitteplan ook een smogwaarschuwing.

De komende dagen is de verwachting dat het erg warm is in Nederland. Voor uw gezondheid en die van uw (kleine) kinderen is het van belang om rekening te houden met deze hitte. Hieronder tips van de GGD Zaanstreek-Waterland.

Voor volwassenen

- Drink voldoende
Drink 2 liter vocht per dag, ook als u geen dorst heeft. Vermijd alcohol, want alcohol werkt vochtafdrijvend.

- Vermijd inspanning
Vermijd inspanning vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag.

- Blijf uit de hitte
Blijf binnen of in ieder geval in de schaduw tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag. Bedenk uw hoofd, draag een zonnebril en lichte kleding.

- Zorg voor koelte
Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad. Laat de zonwering zakken of doe de grodijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe ook de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is (’s nachts en vroeg in de morgen).

- Zorg voor elkaar
Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving ouderen of zieken zijn, die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen

Voor kleine kinderen

- Drinken
Laat uw kind goed drinken, bij voorkeur water. Ook als het geen dorst heeft. Leg uw baby extra aan als u borstvoeding geeft. Geeft u kunstvoeding dan kunt u tussen 2 voedingen in uw baby wat water laten drinken (maximaal 30 ml per keer.). Het is niet erg als uw kind met deze temperaturen iets minder eet. Geef fruit of groente met veel vocht, zoals meloen, komkommer en tomaat.

- Insmeren
Smeer uw kind in met zonnebrand en laat het niet te lang in de zon spelen. Gebruik bij voorkeur zonnebrand met factor 50. Vermijd dat uw kind zweet in de volle zon.

- Koelte
Zoek verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg bij jonge kinderen dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten. Laat uw kind op een koele plek spelen, binnen of buiten. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten. Door ramen en gordijnen overdag dicht te houden en de zonwering naar beneden te doen, houdt u het huis zo koel mogelijk. Doe alles weer open als het buiten koeler binnen wordt.
Laat uw kleine enkel in een rompertje met luier onder een lakentje slapen. Een rompertje is ook voldoende als hij of zij wakker is. Zet baby’s tot 6 maanden liever niet direct in de zon en bescherm hen zoveel mogelijk tegen de zon.

- Met de wandelwagen op pad
Gaat u op pad met de kinderwagen? Ga bij voorkeur niet naar buiten tussen 12 uur en 3 uur ’s middags, het warmste moment van de dag. Let er op dat uw baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg nooit een deken of doek over de kinderwagen! U denkt misschien dat u de warmte zo buiten houdt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor juist en zo kan het extreem heet worden voor uw baby. Het is beter om een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

- Klachten bij kinderen bij hitte
Een tekort aan water in het lichaam veroorzaakt uitdroging. Je verliest dan teveel vocht (bijvoorbeeld door zweten) of krijgt te weinig vocht binnen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor. Vooral kinderen jonger dan 3 maanden hebben een verhoogd risico om uit te drogen.

Wees extra alert op uitdroging als uw kind een van de volgende klachten heeft:


  • Overvloedig zweten

  • Droge mond (bij baby’s geen kwijl).

  • Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine).

  • Duizeligheid, misselijkheid/ braken of spierkrampen.

  • Veel huilen (in ernstigere gevallen zonder tranen).

  • Verminderde lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raken kinderen bewusteloos.

  • Snelle hartslag en/of ademhaling.

  • Diepliggende ogen.

  • Koude armen en benen.

  • Een huidplooi blijft ‘staan’ als je deze optilt.Vertoont uw kind deze verschijnselen? Breng het kind dan naar een koele plek en laat het drinken, als het daartoe in staat is. Waarschuw de huisarts bij ernstige klachten of als de situatie niet verbetert.

Bekijk voor meer informatie over hitte en gezondheid de website GGD Leefomgeving.

Bron: Veiligheidsregio en GGD Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services