Het kloppend hart van Waterland
Live

Najaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Ethiopië

Gepubliceerd: Woensdag 07 oktober 2020 15:23

Najaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Ethiopië

Foto: Mensen in Nood

Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan Ethiopië voor het verkrijgen van schoon water en sanitair.

Actiedag in Noord Holland
De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op zaterdag 24 oktober en zaterdag 7 november a.s. kunt u op diverse plaatsen in de regio’s Kennemerland, Amstelland en Haarlemmermeer uw herdraagbare kleding en schoenen inleveren. De precieze inleveradressen en -tijden staan vermeld op de website www.samskledingactie.nl. De actie wordt tevens op de diverse actielocaties met posters aangekondigd.

De vele Sam’s vrijwilligers staan deze dagen voor u klaar om de goederen in ontvangst te nemen.

Naast op de speciale actiedag wordt er van september t/m november ook op diverse adressen langere tijd kleding ingezameld. Ook deze data en adressen vindt u op de website.

Afval in kledingzakken
Helaas treft het team van Sam’s Kledingactie tegenwoordig steeds vaker afval aan in de ingezamelde zakken kleding. Dit is erg jammer, want dit afval bederft niet alleen de goede kleding in de zakken, maar brengt ook de nodige afstortkosten met zich mee. Deze kosten gaan af van het ingezamelde bedrag voor het goede doel en drukken hiermee behoorlijk op de eindopbrengst. Sam’s Kledingactie hoopt dit jaar alleen goede herbruikbare kleding en schoenen in de zakken aan te treffen, zodat er een mooi bedrag kan worden opgehaald voor het water en sanitair-project van Cordaid.

Lokale infrastructuur
In zuidoost Ethiopië ligt het gebied Liben, op de grens tussen twee etnische groepen: de Oromia en de Somali. In 2016 waren de spanningen tussen de twee groepen sterk opgelopen met als gevolg dat er grote aantallen mensen uit hun dorpen gevlucht zijn en elders een tijdelijk onderkomen gezocht hebben. Nu is de situatie gestabiliseerd en keren velen weer terug naar hun dorp.

Als gevolg van hun afwezigheid en de strijd is een groot deel van de lokale infrastructuur voor watervoorziening en landbouw productie verwaarloosd of zelfs verwoest.

Levensvatbare terugkeer
Om een levensvatbare terugkeer te garanderen is het nodig dat de dorpelingen middelen van bestaan hebben en voorzieningen voor schoon drinkwater.

Cordaid gaat samen met de lokale partner Racida deze mensen ondersteunen bij de terugkeer. Daarnaast zal er in het project met de verschillende bevolkingsgroepen en de lokale overheid gewerkt worden aan vredesopbouw en onderling begrip. Op die manier wordt er getracht een herhaling van de problemen uit 2016 te voorkomen.

Projecten
Voor meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd kunt u terecht op www.samskledingactie.nl

 

Bron: Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services