Het kloppend hart van Waterland
Live

Museum haalt speeltoren naar binnen

Gepubliceerd: Zaterdag 12 september 2020 17:41

Museum haalt speeltoren naar binnen

Foto: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Bezoekers van het museum willen heel graag de eeuwenoude Speeltoren uit 1450 in Monnickendam beklimmen om alle onderdelen van dichtbij te kunnen bewonderen en vooral ook om het prachtige uitzicht over Waterland vanaf de toren te zien. Maar de torenbeklimming is echt levensgevaarlijk en helaas verlaat een kwart van de bezoekers teleurgesteld de entree van het museum zonder het te bezoeken. Dat wil het museum veranderen: “als de bezoeker de toren niet in kan dan brengen we toren naar de bezoeker”.

Het Waterlandsmuseum de Speeltoren heeft twee jaar gewerkt aan de ingrijpende plannen om de Carillonzaal te kunnen veranderen zodat het straks lijkt alsof men zich in de Speeltoren bevindt. Samen met het museumadviesbureau Studio Louter is een totale herinrichting van de Carillonzaal opgezet waarbij verschillende onderdelen van de toren in de zaal gebracht worden. Zo is o.a. het uitzicht van de toren op alle wanden van de zaal te zien waardoor de bezoeker het idee krijgt op het balkon van de toren te staan.

Veel te zien en te doen
In een nagebouwde torenkoepel met drie verrekijkers kan men het uitzicht zien en terugkijken tot 1450 naar verschillende delen van de geschiedenis van Waterland en Monnickendam. Op een groot filmscherm draait een film van de onthullende klimtocht naar het puntje van toren, o.a. met prachtige drone opnames van het spectaculaire uitzicht over Waterland. De film maakt de kijker duidelijk hoe al de mechanieken in de toren samenwerken om zo het vertrouwde geluid van het carillon te laten horen.

Ook de beiaard uit de Speeltoren is naar binnengehaald. In een tweede torenkoepel staat een echte beiaard en kan de bezoeker zelf even de beiaardier zijn. Door op de oplichtende stokken van het klavier te slaan, gaat de melodie klinken. Voor elke bezoeker is dat een bijzondere ervaring om zelf het carillon te mogen bespelen.

Een leerzaam onderdeel is het “Baken van Techniek”, waarin met bijzondere klokken, voorwerpen en films de functie en techniek van de uur- en speelwerken wordt uitgelegd. En ook hoe het komt dat het carillon van Monnickendam het ‘valste’ ter wereld is. Tenslotte kan men in de toren de enorme ratelende speeltrommel helemaal van dichtbij bekijken.

Klaar voor de toekomst
Het museum hoopt door de ontoegankelijke toren als het ware naar binnen te halen de bezoekers een betere beleving van de Speeltoren te geven. Na de verbouwing, start eind oktober en gereed op eind maart 2021, is het Waterlandsmuseum de Speeltoren weer voor lange tijd klaar zijn voor een nieuwe toekomst met (nog) meer bezoekers.

Crowdfunding voor het laatste zetje
Ondanks de coronacrisis is het bijna gelukt om de begroting geheel gedekt te krijgen door externe sponsoren. Nog € 25.000 staat open maar door de corona-omstandigheden moet het museum prioriteit geven aan reserveringen om het huidige exploitatie verlies op te kunnen vangen.

Het museum hoopt nu met een crowdfunding actie ook het laatste bedrag rond te krijgen Als u het museum wilt helpen met het laatste zetje, dan kunt uw bijdrage storten op bankrekeningnummer: NL10 RABO 03428 94 390 t.n.v. Stichting Museum de Speeltoren.

Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam. Tel.nr: 0299–652203 (tijdens openingstijden). Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 -16.00, herfstvakantie: elke dag van 12.00 -16.00. Meer informatie op www.despeeltoren.nl

 

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services