Het kloppend hart van Waterland
Live

Mooie Remembrance Day 2019 in Monnickendam

Gepubliceerd: Donderdag 14 november 2019 10:30

Mooie Remembrance Day 2019 in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

De tweede zondag in november herdenken met name de Engelsen hun gevallenen, al vanaf de Eerste Wereldoorlog. Het einde van de Eerste Wereldoorlog werd namelijk getekend op 11 november, maar dat valt niet op een zondag, dus wordt op de zondag in de buurt van de 11e dit gedenkwaardige moment herdacht.

Het gedicht 'In Flanders Fields' gaat over de klaprozen die groeiden rond de loopgraven in België waar Engelse soldaten zich verscholen. Klaprozen zijn poppy’s in het Engels, vandaar dat Remembrance Day ook wel Poppy Day wordt genoemd en het symbool van de herdenking is dan ook de klaproos. Iedereen die naar de herdenking was gekomen kreeg een klaproosspeldje.

Frank van der Streek, de voorzitter van het Herdenkingscomité, gaf aan verheugd te zijn met de grote opkomst. Hij vertelde over de gevallen Engelsen in Waterland in de tweede wereldoorlog en noemden hun namen en hun leeftijd. Daarna droeg Sarah Hammond, een Britse inwoonster van Waterland, het gedicht 'In Flanders Fields' voor.

Burgemeester Luzette Kroon benadrukte hoe dankbaar wij zijn en ook dienen te blijven voor de bondgenoten die hun eigen leven in de waagschaal hebben gelegd om ons te bevrijden. Een scherpe tegenstelling met hoe nu regelmatig over mensen in nood wordt gesproken, zoals over de Syriërs, mensen die niet eens zo ver van ons vandaag wonen. Ze vertelde ook dat naast dit monument er ook een monument op Marken en een in Overleek is. Ook kwam ze terug op het door de KNRM gevonden vliegtuig in de Markermeer, waar ze vorig jaar over sprak. Het blijkt niet het vliegtuig te zijn wat men dacht, de BK710 maar waarschijnlijk een ander vliegtuig, de BK716. Hiervan is nog niet bekend waar het terecht is gekomen. De burgemeester noemde uit piëteit de namen en leeftijden van de mensen die in allebei de vliegtuigen zaten.

Hierna sprak de Britse Consul, John Cameron Webb. Hij vindt het bijzonder dat er in Nederland zoveel aandacht is voor Remembrance Day. Daar is hij heel dankbaar voor.

Afsluitend speelde de trompettist van Muziekvereniging Olympia The Last Post, waarna er twee minuten stilte waren en iedereen vervolgens kon meezingen met Abide With Me, God Save the Queen en Het Wilhelmus. Daarna legde de Burgemeester met Frank van der Streek een bloemenkrans, ook de Britse Consul, Sarah Hammond en anderen legden ook bloemen(kransen) neer. Daarmee was het einde gekomen aan deze gedenkwaardige morgen.

Lest we forget.

 

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services