Het kloppend hart van Waterland
Live

Monnickendammer Visdagen verrassen toeristen

Gepubliceerd: Maandag 07 augustus 2017 19:53

Monnickendammer Visdagen verrassen toeristen

Foto: Monnickendammer Visdagen

Toeristen weten niet wat ze meemaken als ze bewust, maar vaak ook per ongeluk, in de festiviteiten van de Monnickendammer Visdagen verzeild raken. Ook afgelopen vrijdag was het weer een komen en gaan van bezoekers, waaronder bijzonder veel buitenlandse toeristen.

Rond elf uur stapte een grote groep Duitse toeristen bij de Lange Brug van de fiets; ‘Waß ist hier los?’ vroegen ze zich verwonderd af. Na een korte uitleg stapten de tientallen fietsers af en deden een ronde langs de haven. Stuk voor stuk werden ze verrast door de veelheid aan activiteiten, de bijzonder gezellige sfeer en al het lekkers dat ze toegestopt kregen. Souvenirs werden ingekocht en ook de warme wafels van Bakkerij Kees Gutter en de verse mosselen van Rotaryclub Monnickendam, vonden gretig aftrek.

C’est super!
Niet veel later wisten ook Franse toeristen het evenement te waarderen. Een gezinnetje dat per ongeluk verzeild raakte op de Visdagen wist een plaatsje te bemachtigen op de boot en voor een klein bedrag genoten zij van een geweldige vaartocht over de Gouwzee. Na afloop schoven zij aan op het terras en genoten van de sfeer, waarop het 8-jarige zoontje uitriep ‘c’est super!’. De Monnickendammer Visdagen zijn dus ook voor de kleine bezoekers een ware traktatie.

Dat de promotie van de Monnickendammer Visdagen in Nederland ook werkt, bewees het groepje bezoekers uit Zeeland. Eerder dit jaar namen zij, tijdens een optreden van het Middeleeuws Genootschap uit Monnickendam in Zierikzee, een folder van de Visdagen mee. Met de vakantiefocus op Noord-Holland, mocht dit evenement tijdens hun bezoek niet ontbreken. Mosselen uit Yerseke kregen ze thuis ook al, maar de vers gerookte vis die ze mochten proeven, sloegen ze geen van allen over. Bij het luiden van de bel snelden ze over de Lange Brug naar de visafslag. Die makrelen konden zij letterlijk en figuurlijk niet ‘afslaan’.

Laatste kans(en)
Ook komende vrijdagen 11 en 18 augustus zijn er nog Monnickendammer Visdagen. Aanstaande vrijdag met optredens van Meezingkoor Waterland en op 18 augustus sluit Zeemanskoor ‘Onder Zeil’ uit Schagen het festijn af. Op deze laatste vrijdag zal er ook een extra grote streekmarkt verrijzen, langs `t Prooyen, in samenwerking met Stichting Promotie Waterland. Van 11.00 – 17.00 uur is op beide vrijdagen nog de kans om te zien hoe de vis verhandeld werd in visafslag De Stegh en hoe deze vervolgens gerookt én geproefd werd. Diverse oude ambachten laten hun kunsten zien en de stadsgidsen geven tijdens een korte rondleiding meer informatie over de visserijhistorie van de handelsstad aan de voormalige Zuiderzee. Ook kan er op deze vrijdagen een heerlijk boottochtje over de Gouwzee gemaakt worden, kan er luidkeels meegezongen worden tijdens de optredens van de koren en kan men genieten van al het lekkers dat er te proeven en te koop is.

De Monnickendammer Visdagen spelen zich af rond de historische binnenhaven van Monnickendam, aan de Gooische Kaai, het Schulpzand, de Lange Brug, de Stegh en voormalige visrokerij ‘Lange Ben’. Voor het gehele programma en exacte locaties en tijden ga je naar www.monnickendammervisdagen.nl. Parkeren kan het beste aan de rand van de binnenstad, zoals op het Bolwerk, aan de Pierebaan of op het Hemmeland.

Bron: Stichting Monnickendammer Visdagen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services