Het kloppend hart van Waterland
Live

Monnickendammer Joost Schrickx maakt film over Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Gepubliceerd: Woensdag 19 augustus 2020 12:41

Monnickendammer Joost Schrickx maakt film over Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Op 20 augustus is het 50 jaar geleden dat Hildo Krop overleed. Die datum wordt aangegrepen om de film die in 2018 is gemaakt over zijn leven, te tonen op diverse televisiestations en online. Aangezien de producent van die film in Monnickendam woont, kreeg PIM ook de film aangeboden om deze deze week te laten zien.

Wie is Hildo Krop?
Om daar een antwoord op te geven is de film natuurlijk al gemaakt, maar in een notendop was hij een man met vele talenten, want hij was zowel banketbakker als meubelmaker maar vooral beeldhouwer. Geboren in 1884 in Steenwijk, waar ook een museum over hem is ingericht, maar hij heeft vooral geleefd en gewerkt in Amsterdam. Hier heeft hij een grote nalatenschap op zijn naam in de vorm van de honderden beelden en beeldjes op gebouwen en bruggen vooral in dienst van de stad. Het eerste project was het Scheepvaarthuis, tegenwoordig het Amrath Hotel. Ook is er een brug naar hem vernoemd, tussen de Apollohal en het Muzenplein. Heel bekend is ook het monument van Berlage op het Victorieplein, wat hij nog maakte nadat hij zijn 80e verjaardag al had gevierd en gelukkig heeft kunnen afronden. Ook de plaquette op de Afsluitdijk en meerdere oorlogsmonumenten heeft hij gemaakt. Op 86-jarige leeftijd overleed hij, aan het werk aan weer een ander beeld.

Interview met Joost Schrickx
We spraken de producent van de film, Joost Schrickx, op een warme zondag op het Muzenplein. Hij woont ruim 10 jaar in Monnickendam en heeft ons bijgepraat over Hildo Krop. Een moeilijke man (Hildo, niet Joost), niet alleen creatief maar ook commercieel ingesteld. Dit bleek uit het feit dat de stad Amsterdam voor het Muzenplein ook acht andere beeldhouwers een kans wilde geven. Hildo loste dat op door de acht beelden uit het straatzicht te laten plaatsen waarbij ze wel vanaf het water zichtbaar zijn.

Althans, de achterkant van deze beelden….
Zijn eigen beeld (De onbevangenheid tegenover het leven) staat op een hoge sokkel op de brug met nog twee beelden aan de overkant. Hij gaf ook wel een boodschap mee aan zijn werk. Zo zie je onderaan de sokkel een klein beeldje van een drenkeling. Dus zo onbevangen moest je nu ook weer niet zijn.

Hildo Krop en zijn vrouw waren communisten maar geen lid van de partij. Hij was bang dat hij zijn werk dan zou verliezen als stadsbeeldhouwer. Hij heeft wel een beeld van Lenin en van Stalin gemaakt.

Het interview met Joost Schrickx is de gehele week te zien in het Waterlands Videonieuws (dagelijks om 12.00, 15.00, 18.00, 21.00 en 23.00 uur). De film over Hildo Krop is de gehele week om 11.00, 16.00 en 19.00 uur te zien.

 


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services