Het kloppend hart van Waterland
Live

Monnickendam in rep en roer: de Jan Haring Race is afgelast

Gepubliceerd: Dinsdag 02 juli 2024 20:29

Monnickendam in rep en roer: de Jan Haring Race is afgelast

Foto: Omroep PIM

Op de ochtend van dinsdag 2 juli werd Monnickendam opgeschrikt door een bericht van het bestuur van de Jan Haring Race (de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen) dat het evenement dit weekend niet doorgaat. De jaarlijkse hardzeilwedstrijden en palingrookwedstrijden die dit jaar voor de 30e keer georganiseerd zouden worden konden niet doorgaan vanwege veiligheidsredenen. Het evenement trekt teveel bezoekers om dit in goede banen te leiden, aldus het bestuur.

Omroep PIM sprak diverse organisatoren rondom dit weekend, te beginnen met de secretaris van de Stichting Monnickendammer Hardzeildagen, Jan Meerman. Gisteravond heeft het bestuur van de stichting besloten dat het evenement niet door kan gaan. Er is naast de Jan Haring Race ook een ander festival vergund waardoor er teveel bezoekers op af komen. De organisatie van de Jan Haring Race is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen rondom de haven. Meerman begrijpt de horeca-ondernemers die een eigen event organiseren en hij begrijpt de gemeente ook die dit heeft vergund, maar als organisatie voelen zij zich verantwoordelijk en kunnen niet garanderen dat alles goed gaat. Het bestuur van de Jan Haring Race was vooraf wel op de hoogte van de andere activiteiten.

We spraken ook de horeca-ondernemers zoals Rico de Rover van De Ouwe Blauwe. Hij begreep dat hun tent de rokers in de weg zou zitten op de zondag en gaat deze verplaatsen. In de tent kan het Meezingfestival plaatsvinden. We spraken ook Bob Buur van Bob & Co en Rick Schröder van De Koperen Vis. Zij hebben samen het Haven Festival op het Schulpzand georganiseerd. Hier komen tappunten en een podium met zangers. Ze vonden het jammer dat de organisatie van de Jan Haring Race niet met ze wilde overleggen om het toch door te laten gaan.

De burgemeester vertelde dat ook zij was verrast en teleurgesteld door het besluit. Alle activiteiten waren op veiligheid beoordeeld en goed bevonden, dus zij zag geen reden het niet te laten doorgaan. De vergunningen zijn verder niet ingetrokken, dus de kinderactiviteiten op vrijdag en het Meezingfestival kunnen in principe doorgaan. Let wel op, het visroken heeft nu geen vergunning meer, dus hier zal wel op worden gehandhaafd.

2 juli 2024, 22.00 uur: Statement horeca (gemeente moet hier nog op reageren): "Vanwege de ontstane commotie rondom de afgelasting van de Jan Haring Weekend vanmorgen, komen wij vanuit de horeca binnenstad Monnickendam (De Koperen Vis, Bob & Co, De Ouwe Blauwe, De Waegh, Stadscafé de Dam en Café 1614), met een gezamenlijk statement.

Berichten op social media, online en in de krant en ook een handtekeningenactie met ruim 800 handtekeningen maakt duidelijk; Monnickendam kan niet zonder de festiviteiten aankomend weekend! Vooral het palingroken is een traditie waar niemand omheen kan.

Vandaag zijn wij met alle horeca-ondernemers uitgenodigd op het gemeentehuis om te praten over een mogelijke oplossing. Die hebben wij in overleg met elkaar gevonden: 

Wij, de horecaondernemers van de binnenstad, vragen gezamenlijk een nieuwe vergunning aan voor het palingroken op zondag 7 juli. De gemeente neemt deze aanvraag in spoedbehandeling, zodat alles op tijd rond is voor dit weekend.

Voor de reeds aangemelde palingrokers hebben wij het volgende verzoek: Graag, met aanmeldbewijs melden bij Café 1614 op donderdag 4 juli of vrijdag 5 juli tussen 16.00 en 18.00 uur om je deelname te bevestigen.

We hopen dat we er samen met elkaar alsnog een geweldig weekend van te kunnen maken."

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services