Het kloppend hart van Waterland
Live

Markers naar boekpresentatie 'Between the Sea & the Sky' op Museumplein

Gepubliceerd: Vrijdag 04 november 2022 14:50

Markers naar boekpresentatie 'Between the Sea & the Sky' op Museumplein

Op zaterdag 17 september vond op het Museumplein in Amsterdam de boekpresentatie plaats van 'Between the Sea & the Sky' van Jimmy Nelson. Vele Markers trokken in klederdracht richting Amsterdam voor de boekpresentatie.

Wie op zaterdag 17 september rond 15.00 uur bij de bushalte(s) op Marken stond, heeft vele Markers in klederdracht kunnen aanschouwen. Deze stonden de wachten op twee touringcars, die de Markers naar het Museumplein in Amsterdam brachten, alwaar zij naar de boekpresentatie gingen van 'Between the Sea & the Sky' door Jimmy Nelson.

Vlak voor vertrek speelde de Christelijke muziekvereniging 'Juliana' naast de bus nog 'Koning Voetbal'. Deze muziek viel letterlijk in het (regen)water. De muziekvereniging bleef keurig doorgaan tot de laatste noot gespeeld was, waarna allen renden naar de bushalte om een beetje droog te (kunnen) blijven.

Jimmy Nelson is meestal te vinden in de verste uithoeken van de wereld. De kunstenaar reist non-stop de wereld rond om contact te leggen met inheemse volkeren en legt ze in al hun glorie vast in boeken als 'Before They Pass Away' en 'Homage to Humanity'. 

Maar in het voorjaar van 2020 werd reizen ineens onmogelijk. Dus in plaats van de wereld rond te vliegen, bleef Nelson in Nederland, fietsend door de vissersdorpen, polderlandschappen en oude vestingsteden van het land. Hier ontdekte hij de oer-Hollandse klederdracht en realiseerde hij zich dat deze net zo uniek is als die van de Papoea's of Maasai die hij eerder bewonderde. 

Nelson besloot deze tijd van lockdown te gebruiken om Nederland vast te leggen als nooit tevoren. In zijn nieuwe boek, 'Between the Sea and the Sky', beeldt hij 20 gemeenschappen in traditionele klederdracht en de omgeving die hen heeft gevormd uit - van Axel in het zuidwesten tot Hindeloopen in het noordoosten. Het resultaat onthult een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit dat bijna volledig in de vergetelheid is geraakt. Als een volledige onderdompeling in de rijke cultuur van zijn geadopteerde thuisland, is 'Between the Sea and the Sky' ook het meest persoonlijke boek van Jimmy Nelson tot nu toe.

Op het Museumplein in Amsterdam vond de officiële boekpresentatie plaats. Van alle in het boek getoonde klederdrachten was een delegatie naar Amsterdam getrokken om aldaar door Jimmy Nelson voor het Rijksmuseum in een massale groepsfoto vastgelegd te worden. In de avond werden de 'Merekers' weer keurig teruggebracht naar het schiereiland.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services