Het kloppend hart van Waterland
Live

Marken voorstander van fusie met Edam/Volendam

Gepubliceerd: Zondag 09 juni 2019 02:26

Marken voorstander van fusie met Edam/Volendam

Wethouder Ton van Nieuwkerk en zijn ambtenaren maken een rondreis door de kernen van Waterland om het debat aan te gaan over de bestuurlijke toekomst van Waterland. Na Zuiderwoude en Monnickendam was Marken aan de beurt op 22 mei.

De zaal was zeker niet volledig gevuld helaas, maar bij de aanwezigen waren dit keer vooral ook veel jongeren vertegenwoordigd. Het is hoopgevend dat zij zich actief mengen in de discussie.

Ton van Nieuwkerk vertelde uitgebreid over de motivatie van deze discussie. De kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie is groot zeker als het gaat om grote complexe dossiers. Teven vereist de energietransitie een andere organisatie volgens de wethouder. Hij gaf ook uitdrukkelijk aan dat de gemeente niet failliet gaat en dat dat dus niet het argument is.

Henk Zeeman, van de Eilandraad, vroeg uitdrukkelijk aan de wethouder of de gemeente überhaupt nog een keus heeft in dit debat. Is zelfstandigheid van de gemeente wel een optie. De wethouder antwoordde dat dit zeker nog een reëel alternatief is.

De Eilandraad had voor deze gelegenheid zelf een paar vragen en stellingen meegenomen waaronder de vraag met wie de Markers bij een eventuele fusie willen fuseren. De uitslag was verrassend. Fuseren met Edam/Volendam heeft de voorkeur boven Landsmeer, Amsterdam of Purmerend. De andere kernen hadden daar een andere mening over. Belangrijk voor de Markers was de leefbaarheid en het niveau van de voorzieningen op het eiland. Daar gaat het echt om. Houden we in de toekomst Marken levend als gemeenschap.

In verschillende groepen werd vervolgens gediscussieerd over zelfstandig blijven of fuseren. Er werd plenair afgesloten met de vraag of de Markers zouden willen fuseren. Het antwoord was verrassend gezien de uitkomsten uit Zuiderwoude en Monnickendam. 51% koos voor bestuurlijk fuseren, alhoewel de respondentengroep natuurlijk beperkt was.

U kunt ons verslag van de discussiebijeenkomst op Marken de gehele week bekijken om 13.00 en 19.00 uur.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services