Het kloppend hart van Waterland
Live

Marjolein Holtkamp schrijft boek 'Kruidentocht, op zoek naar wilde kruiden'

Gepubliceerd: Donderdag 27 juli 2017 10:48

Marjolein Holtkamp schrijft boek 'Kruidentocht, op zoek naar wilde kruiden'

Kruidentocht, op zoek naar wilde kruiden. Zo heet het boek dat Marjolein Holtkamp schreef in het voorjaar van 2017. En ze heeft er succes mee. Want de uitgever maakt al een tweede druk, en het wordt binnenkort vertaald in het Duits. We spraken met Marjolein in haar kruidenomgeving, de schuur van Staatsbosbeheer in Zuiderwoude.

De schrijfster is tot het boek gekomen nadat ze in haar werkzame leven in een “mallemolen” terecht kwam, en meer tijd wilde voor rust en bezinning. Ook haar gezondheid speelde een belangrijke rol om te komen tot het schrijven van “Kruidentocht”.

Marjolein kan snel en duidelijk vertellen wat haar motieven zijn om een nieuwe weg in te slaan. Na haar studie kruidengeneeskunde, heeft ze naast haar werk als artdirector, een nieuwe richting gevonden. Ze spreekt geen hoogdravende taal, ze is bepaald geen goeroe, maar ze blijft dicht bij haar gevoel en haar aandacht en liefde voor de natuur. Van de ruim 50 planten die ze in haar boek beschrijft, vertelt ze iets over de bloei en groei, maar ook over de oude verhalen en van de toepassingen uit het verleden. Ze is geen concurrent van de apotheek, wel een aanvulling met de helende en geneeskrachtige werking van planten uit onze directe omgeving.

Ze beschrijft de flora uit onze eigen omgeving, maar deze planten vind je in feite in heel West Europa. Het laagveengebied waar wij leven kent vele soorten, en sommige vindt men ook in de zandgrondgebieden van ons land. Soms is de bloem belangrijk, de witte dovenetel, soms het blad zoals bij de weegbree. Dan weer maak je er een drank van, muntthee, maar ook als salade zoals met zevenblad en veldzuring zijn planten bruikbaar. Als gedroogd kruid vindt Marjolein zich terug in de bloem die naar haar is genoemd. Of is het juist omgekeerd?

Een interessante wereld voor de liefhebber en voor de mensen die zoeken naar het belang van de mooie natuur.
Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services