Het kloppend hart van Waterland
Live

Lichte daling coronabesmettingen in Zaanstreek-Waterland

Gepubliceerd: Vrijdag 04 maart 2022 18:25

Lichte daling coronabesmettingen in Zaanstreek-Waterland

Foto: GGD Zaanstreek-Waterland

In Zaanstreek-Waterland hadden we de afgelopen week 4.149 besmettingen, tegen 4.041 besmettingen vorige week. In alle gemeenten ziet de GGD de afgelopen twee weken een (lichte) daling. De afgelopen week zijn er 2 personen in de regio Zaanstreek-Waterland aan corona overleden. Cijfers per gemeente en grafieken vindt u op het regionaal dashboard coronavirus.

Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Uit gedragsonderzoek van het RIVM naar de naleving van gedragsregels, peildatum 7 februari 2022, blijkt dat slechts 22% van de mensen met klachten zich alleen laat testen met een PCR test. En 22% doet nog een PCR na een positieve zelftest. Daarom nemen we aan dat het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger is.

Herhaalprik kwetsbare inwoners
Vanaf 4 maart 2022 biedt GGD Zaanstreek-Waterland, net als alle GGD’en in Nederland, een herhaalprik tegen het coronavirus aan kwetsbare mensen in de regio. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis. Ze kunnen alleen na het maken van een afspraak een herhaalprik krijgen. Deze kunnen ze vanaf 3 maanden na hun boosterprik of coronabesmetting maken.

Mensen van 70 jaar en ouder krijgen de uitnodiging van het RIVM ongeveer 3 maanden na hun laatste coronaprik. De eerste uitnodigingen zijn ondertussen verstuurd. Bewoners van instellingen krijgen via de eigen medische dienst of de GGD een vaccinatie. Volwassenen met syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Mensen met een ernstige immuunstoornis kregen in oktober 2021 een uitnodiging voor een derde prik van hun medisch specialist. Als deze mensen in aanmerking komen voor de herhaalprik, krijgen zij hiervoor opnieuw een uitnodiging.

Pop-uplocaties in week 10
Volgende week maken we gebruik van deze pop-up locaties:
- Maandag 7 maart: De Vuister in Koog a/d Zaan van 11.00 tot 17.45 uur.
- Donderdag 10 maart: Sultan Ahmet moskee in Zaandam van 11.00 tot 17.45 uur.
- Vrijdag 11 maart: De Pelikaan in Krommenie van 11 tot 17.45 uur.
- Zaterdag 12 maart: PX in Volendam van 11.00 tot 17.45 uur.
- Zondag 13 maart: Evean Swaensborch in Monnickendam van 11.00 tot 16.45 uur.
Inwoners kunnen hier zonder afspraak terecht voor een 1e, 2e en boosterprik.

Testen
In onze regio daalde, net als landelijk, het aantal afgenomen coronatesten; van 24 februari tot en met 2 maart nam de GGD 6.030 coronatesten af op de testlocaties in onze regio. Deze capaciteit kunnen we goed aan op de testlocaties in Purmerend en Zaandam. Daarom stopten op 1 maart de testunits in Krommenie en Volendam.
Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten in onze regio was in de afgelopen week 64%. Dit is bijna hetzelfde als landelijk (63%).

Bron- en contactonderzoek
De GGD voert in opdracht van het RIVM steekproefsgewijs bron- en contactonderzoek uit. Daarnaast belt de GGD alleen besmette personen die hun uitslag niet zelf kunnen inzien en vraagt hen om zelf hun contacten te informeren. De anderen krijgen een e-mail met daarin informatie en het verzoek om zelf hun contacten te informeren.

Bron: GGD Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services