Het kloppend hart van Waterland
Live

Leider Dutch Swing College Band ontvangt Koninklijke onderscheiding

Gepubliceerd: Zondag 27 maart 2022 17:11

Leider Dutch Swing College Band ontvangt Koninklijke onderscheiding

Foto: Omroep PIM

De heer Adrie Braat uit Monnickendam heeft 24 maart 2022 uit handen van burgemeester Marian van der Weele van gemeente Waterland een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Tijdens de start van de concertenreeks van de Dutch Swing College Band getiteld “Ministry of Jazz” werd hij in het Bimhuis in Amsterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De burgemeester moest hiervoor een verzoek bij de burgemeester van Amsterdam indienen om de ambtsketen buiten haar eigen gemeente te dragen. Omroep PIM was bij het concert in het Bimhuis, waar de burgemeester de heer Braat volledig verraste door aan het eind van het optreden het podium op te komen.

Omdat de Dutch Swing College Band op zaterdag 26 maart optrad in het Mirror Paviljoen in Monnickendam, heeft de burgemeester nogmaals de reden voorgedragen waarom de heer Braat deze onderscheiding heeft gekregen, nu voor het ‘thuispubliek’. Hier heeft PIM hem ook geïnterviewd.

De heer Braat, gerespecteerd bassist, is vanaf 1988 lid van deze band en sinds 2020 belast met de dagelijkse leiding. Hij is dirigent van de repetities en concerten, arrangeert de muziek en regelt de binnen- en buitenlandse optredens en de muziekbibliotheek. Als initiatiefnemer, organisator en bandleider brengt hij zijn passie voor cultuur, mensen en muziek over op amateurmusici en een groot internationaal publiek van jong tot oud. Daarnaast gebruikt hij zijn kennis en persoonlijk netwerk al jaren belangeloos voor de ontwikkeling van muziekeducatie en de culturele uitwisseling tussen Nederland en Thailand.

De Dutch Swing College Band, opgericht op 5 mei 1945, is het langst bestaande jazzorkest ter wereld met een grote schare trouwe volgelingen in binnen- en buitenland.

In 1985 richtte de heer Braat de Biggles Bigband Amsterdam op. Hij was hiervan de eerste bandleider en sinds 2008 de vaste dirigent. In de loop der jaren wist hij een schare van meer dan 25 amateur- en professionele musici aan zich te binden.

Al in 1991 legde de heer Braat de basis voor een prachtige culturele uitwisseling met Thailand. Naast de optredens verzorgen de musici van de Biggles Big Band gratis muziekworkshops aan kinderen, jongeren en studenten bij muziekscholen, middelbare scholen en universiteiten door heel Thailand, maar met name in het armere noorden en oosten. Zijn inzet heeft er mede voor gezorgd dat de culturele uitwisseling tussen Nederland en Thailand sterk is bevorderd.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services